Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Iconische foto zwart gat opgenomen in collectie MoMa

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Iconische foto zwart gat opgenomen in collectie MoMa

De iconische eerste foto van een zwart gat is door het Museum of Modern Art in New York (MoMa) toegevoegd aan de collectie. "We hebben de foto met de wereld gemaakt en nu geven we het cadeau aan de wereld", zegt Heino Falcke in Spraakmakers.

Iconische foto zwart gat opgenomen in collectie MoMa

Falcke, hoogleraar radioastronomie en astrodeeltjesfysica, maakte de foto. Niet alleen, benadrukt hij, want bij de totstandkoming was een internationaal team betrokken. Om de foto te maken, werden verschillende grote telescopen over de hele wereld aan elkaar gekoppeld.

Al tijdens zijn studententijd was Falcke gefascineerd door zwarte gaten. "Het is zoiets fundamenteels. Ook daarna tijdens het schrijven van mijn proefschrift droomde ik al van een foto. Maar de meeste mensen waren er nog niet van overtuigd dat ook daadwerkelijk vast te leggen was."

Poorten van de hel

Op de foto is het zwarte gat te zien in het centrum van Messier 87. De afstand van de aarde is 55 miljoen lichtjaar. Het gat is 6,5 miljard keer zo zwaar als onze zon. "Het voelt alsof we kijken naar de poorten van de hel", zei Falcke bij de presentatie van de foto eerder dit jaar.

"Het is zoiets magisch. Alles wordt opgeslokt in een zwart gat, alles verdwijnt. Het is de rand van onze kennis", voegt hij daar nu aan toe. "Je kunt erin gaan en het beleven, maar je kunt nooit vertellen wat je beleeft."

Nobelprijswaardig

New Scientist-hoofdredacteur Jim Jansen zat ook aan tafel als Spraakmaker. Hij vindt dat Falcke voor zijn werk de Nobelprijs moet krijgen. "Die foto is geweldig. Een beeld zegt zo veel meer dan woorden op deze manier. Maar het is natuurlijk vooral knap hoe Falcke letterlijk de grenzen over is gegaan om dit mogelijk te maken met telescopen en wetenschappers van over de hele wereld."

Dat de foto nu is opgenomen in de collectie van het MoMa betekent niet dat de foto gedrukt op een zaal hangt. "Maar eervol is het natuurlijk wel. Het is ook een prachtige foto natuurlijk."

Ster advertentie
Ster advertentie