Wetenschap & Techniek
NOS

Wat heeft de top over kunstmatige intelligentie (AI) opgeleverd?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat heeft de top over kunstmatige intelligentie (AI) opgeleverd?

Kunstmatige Intelligentie, het komt op ons af en zal ons mogelijk vernietigen. Dat is het angstaanjagende beeld dat is regelmatig geschetst in aanloop naar een grote top in Engeland, die vandaag werd afgesloten. Voor velen reden om internationaal nog meer afspraken te willen maken. Marietje Schaake, Directeur Technologiebeleid aan de Amerikaanse universiteit Stanford, was op die top. Ze vertelt erover in NOS Met het Oog op Morgen.

Mogelijkheden

Volgens Schaake vallen de afspraken die gemaakt zijn tegen, maar is het wel belangrijk voor hoe de Britse regering zich profileert. "Zij wilde uitstralen dat ze een wereldleider zijn op het gebied van kunstmatige intelligentie. Dat ze bedrijven willen aantrekken, investeringen."

De risico's willen ze graag afwenden door een soort onderzoeksinstituut in het leven te roepen, zegt Schaake. "Dat is aangekondigd tijdens de AI Summit. Het instituut moet gaan kijken naar de veiligheid van kunstmatige intelligentietoepassingen. Dus ze kiezen eigenlijk niet voor wetgeving of afdwingbare afspraken, maar meer voor een zachtere benadering, waarbij toch ook echt de kansen heel erg voorop staan."

Toepassen van de wet

Schaake ziet de toekomst van AI anders dan de Britse regering, vertelt ze. "Ik ben echt een voorstander van het goed toepassen van de wet. Dus zowel wetgeving die er al is als wetgeving die nog gemaakt moet worden."

En dat is niet de lijn van de Britse regering, denkt ze. "Die willen heel erg kijken naar hoe ze het land op de kaart kunnen zetten, hoe ze bedrijven kunnen binnenhalen. Het gaat vooral heel erg om de mogelijkheden die ze zien en vooral ook de grote rol die Groot-Brittanniƫ daarin moet spelen."

Heeft de top over AI genoeg opgeleverd om gevaren af te wenden?

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie