Binnenland
NOS

Hoe zet je kunstmatige intelligentie in bij het plaatsen van statushouders?

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe zet je kunstmatige intelligentie in bij het plaatsen van statushouders?

Het kabinet viel erover, het migratievraagstuk. Maar hoe kunnen we vluchtelingen beter laten integreren? Hoogleraar Sennay Ghebreab geeft Socially Intelligent AI aan de Universiteit van Amsterdam is zelf als kind gevlucht naar Nederland. Hij vertelt erover in Met het Oog op Morgen.

Migratieserie: Sennay Ghebreab is hoogleraar en als kind zelf gevlucht

Video niet beschikbaar

"Zelf ben ik op 6-jarige leeftijd gevlucht uit Eritrea, daar was een regime aan de macht die je elk moment kon oppakken. Dat maakte ik zeker intens mee", aldus Ghebreab.

Sociale integratie

Zijn ouders waren politiek actief en daarom moesten ze vluchten. Uiteindelijk is er wel bewust voor Nederland gekozen. Ghebreab heeft nog fijne herinneringen aan zijn komst in Nederland. "Het was heel warm en welkom, we zijn opgevangen in Schiedam. De service was erg fijn." Mensen om ons heen bekommerden zich over ons.

"Destijds integreerde je op straat, of op school, in de buurt. Het was ongedwongen, maar wel op een sociale manier. Er was geen druk van een gedwongen cursus die je binnen een bepaalde tijd gedaan moet hebben. Het inburgeren gaat nu bijna over het afschrikken van mensen en niet om het floreren." Volgens Ghebreab moet dat echt anders, en kan dat ook.

Algoritme

"In de buurt is er nog steeds een wil van burgers om te helpen en bij te dragen aan de samenleving", zegt Ghebreab. "Intergratie en participatie van nieuwkomers kan je niet afdwingen door regels en beleid. Je kan wel de sociale en maatschappelijke voorwaarden creëren om de participatie van nieuwkomers te stimuleren."

Kunstmatige intelligentie kan ook helpen bij de integratie. "Er is een algoritme dat erop gericht is met het helpen van het plaatsen van nieuwkomers. Dat algoritme kijkt naar allerlei factoren, zoals opleiding of leeftijd. Met deze kennis zoekt hij een match met plaatsen die dezelfde kenmerken heeft. Dus bijvoorbeeld het aantal openstaande vacatures in een bepaalde sector. Zo voorspeld het algoritme als het ware waar een statushouder het beste geplaatst kan worden om zijn of haar kansen te vergroten."

Zo kan het dus ook helpen met de omgeving. Op dit moment wordt het nog niet zo op deze manier toegepast.

Migratieserie OOG

Ster advertentie
Ster advertentie