Cultuur & Media
KRO-NCRV

In 3 klikken Willem-Alexander alles laten zeggen: vragen bij nieuwe AI-tool

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. In 3 klikken Willem-Alexander alles laten zeggen: vragen bij nieuwe AI-tool

Er is een nieuwe AI-tool op de markt, eentje waarmee je iemands stem kunt klonen. In een paar klikken kun je diegene laten zeggen wat je wilt. "Ik vind het verbluffend, en vooral dat het zo simpel is", zegt digitaal strateeg Jaap van Zessen bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

“Mijn naam is Willem-Alexander en ik luister iedere dag naar het Mediaforum op NPO Radio 1.” De kans dat de koning dat écht zegt, is klein. En toch klonk deze zin in de ether. "Je hoort gelijk dat het de koning is", zegt Van Zessen. "Nou, als mensen net inschakelden, vraag ik me af of ze horen dat hij het niet is. Ik vind het verbluffend, en vooral dat het zo simpel is."

Bizar resultaat

Hij legt uit hoe hij het aangepakt heeft. Van Zessen pakte 6 minuten dan zijn kersttoespraak op Youtube – ideaal want hier was de koning als enige aan het woord. Hij plaatste het in een AI-tool, waar hij voor "een paar euro per maand" lid van is. Een paar minuten later kon hij de koning laten zeggen wat hij wil. "Moet je nagaan als ik een urenlang stemfragment upload. Het resultaat is eigenlijk bizar."

De ontwikkeling is snel gegaan. Want vorig jaar, toen hij nog bij het AD werkte, zocht hij zo’n tool. Bedoeling was om een voorleesfunctie op de website aan te bieden. Maar de kwaliteit was "echt niet goed genoeg." Je kon gewoon horen dat een computer het voorlas, zegt Van Zessen. "En nu zijn we een paar maanden verder…"

Spaanse versie Spraakmakers

Je kunt de AI-stem zelfs een andere taal laten spreken. Hij laat een fragmentje horen waarop het lijkt dat Spraakmakers een Spaans zusje heeft gekregen. "Er zijn 28 talen waarin ik jou van alles kan laten zeggen", vertelt hij aan presentator Ghislaine Plag. "En dat op basis van maar 2 minuten audio."

Als voorleesfunctie is het heel nuttig, denkt de online strateeg. Bijvoorbeeld voor mensen die dyslectisch zijn – en dan horen ze ook nog eens de stem van de verslaggever of van hun favoriete columnist. Maar hij is zich terdege bewust van de gevaren: Whatsapp-oplichting bijvoorbeeld. "Aan de andere kant: die techniek is er en gaat niet meer weg. Het wordt alleen maar beter. Dan moet je kijken: wat kun je er als media mee? Hoe kan je er je voordeel mee doen?"

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie