Wetenschap & Techniek
NOS

Ziek van plastic? We weten het eigenlijk nog niet

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Ziek van plastic? We weten het eigenlijk nog niet

Vandaag wordt het startschot gegeven van een grootschalig onderzoek naar de effecten van micro- en nanoplastics op onze gezondheid. Daarover is nog veel onbekend.

Gezondheideffecten microplastics onderzocht

In totaal gaat het om vijftien afzonderlijke projecten, waar in totaal 1,6 miljoen euro voor beschikbaar is. Het onderzoek moet onder meer duidelijk maken hoe microplastics ons lichaam binnendringen, welke rol grootte en samenstelling daarbij spelen, en of ons afweersysteem wel goed met plastic om kan gaan. Het onderzoek wordt aangestuurd vanuit ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie.

Ook is er een apart project dat wil achterhalen of plastic zwerfafval een bron van ziektes en infecties kan vormen. Vandaag werd nog bekend dat in 2018 langs de Nederlandse rivieroevers in 2018 zo'n 77.000 stukjes plastic zijn teruggevonden.

Nederlandse rivieroevers liggen vol met plastic afval

Belangrijk onderzoek

Het onderzoek voorziet in een belangrijke behoefte, denkt Professor Dick Vethaak van Deltares, betrokken bij vier van de vijftien researchprojecten: "We worden voortdurend via ons voedsel, drinken of door inademing blootgesteld aan kleine plastic deeltjes. Wat dit voor onze gezondheid betekent is echter nog niet goed in te schatten. Er zijn wel sterke aanwijzingen voor mogelijke gezondheidsrisico’s maar er zijn ook veel onzekerheden en kennishiaten”.

De eerste tussenresultaten van het onderzoek worden in de herfst verwacht.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie