Wetenschap & Techniek
NOS

NASA botst in op ruimterots: 'Zodat we de aarde kunnen beschermen'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. NASA botst in op ruimterots: 'Zodat we de aarde kunnen beschermen'

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA liet vannacht een onbemand ruimtevaartuig met hoge snelheid botsen op een planetoïde. Daarmee is de koers van die ruimterots veranderd. Het NOS Radio 1 Journaal praat erover met ingenieur Michel van Pelt bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Hij volgde nagelbijtend de livestream van de botsing.

"Je weet wat de bedoeling is, maar of dat ook gaat lukken. Dat bleef spannend", zegt Van Pelt. "De grote moeilijkheid was uitrekenen waar de satelliet moest zijn op het juiste moment. Alles draait. Het laatste gedeelte moest de sonde ook nog eens helemaal alleen doen, omdat berichten van de aarde heen en weer sturen dan te lang duurt. De laatste vijf minuten gingen alle mensen van het controlestation staan, ze konden niets meer doen."

'Klein duwtje'

"Het vervolg is net zo spannend. Nu moet worden gekeken wat het effect van die botsing is geweest. Over de hele wereld kijken telescopen hoe die planetoïde anders draait. Het was een enorme knal, maar voor zo'n planetoïde is het nog maar een klein duwtje. Dat gaat zeker nog wel een paar weken duren voordat ze erachter komen of de baan echt veranderd is", aldus Van Pelt.

"Zo willen we de aarde kunnen beschermen. Als in de toekomst een planetoïde op de aarde afkomt, dan zou dit een manier kunnen zijn om hem een zetje te geven zodat die de aarde net mist. Dit is een test daarvoor."

Vervolgmissie

"Ik werk aan een vervolgmissie die over twee jaar gelanceerd moet worden. Eind 2026 komt onze satelliet bij dezelfde planetoïde aan. Die zal van dichtbij kunnen bekijken wat er precies is gebeurd: hoe diep de krater is, of we via die krater binnenin de planetoïde kunnen kijken en hoeveel materiaal eruit is geschoten. Dat soort dingen kun je vanaf de aarde niet zien."

Van Pelt: "De NASA-missie is voorbij en nu gaat de ESA-missie erachteraan vliegen."

r1jn ruimterots

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie