Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Dit doet stress met je lichaam

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit doet stress met je lichaam

Stress zien we vaak als iets negatiefs, maar het kan ook ontzettend nuttig zijn. Hoe werkt stress precies in je lichaam? Nieuws en Co vroeg het aan hoogleraar Liesbeth van Rossum van het Erasmus Medisch Centrum.

Dit gebeurt er in je lichaam als je stress ervaart

Bij stress gebeurt er van alles in je lichaam, vertelt Van Rossum. In je hersenen komen stofjes vrij die ervoor zorgen dat je extra cortisol en adrenaline aanmaakt. Deze stresshormonen kunnen je hartslag en bloeddruk verhogen, en ze maken suikers vrij.

"Netto komt het erop neer dat we gewoon meer energie in ons lichaam hebben, dat wordt harder rondgepompt", aldus de hoogleraar. En dat is heel nuttig, want daardoor kun je bijvoorbeeld sneller denken tijdens je examen, harder rennen in een noodsituatie, of snel opzij springen als er ineens een bus op je afkomt.

Serie: Stress in Nieuws en Co

Vakantiestress, keuzestress, werkstress... Stress kennen we allemaal. Maar wat ís het precies? En is het handig als je lichaam géén stresshormonen aanmaakt? Deze hele week besteedt Nieuws en Co aandacht aan stress.

Acute of chronische stress

Stress hebben we dus nodig. Maar, zegt Van Rossum, het is wel belangrijk dat we onderscheid maken tussen acute en chronische stress. Acute stress is heel nuttig en kan soms zelfs je leven redden. "Maar de problemen ontstaan natuurlijk als de stress niet meer weggaat, als de stressor aanwezig blijft en het hele stress-systeem geactiveerd blijft."

In dat geval heb je last van chronische stress. En dat kan flinke mentale en fysieke gevolgen hebben, van prikkelbaarheid en slapeloze nachten tot meer buikvet, een hoger cholesterol en een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

Hoe ga je stress te lijf?

Het is dus belangrijk om chronische stress tegen te gaan. Maar hoe doe je dat? Zoek ontspanning, zegt Van Rossum, of dat nou mindfulness is, sporten, vissen of de natuur in. Ook belangrijk: zorg voor rust en regelmaat. "Goed slapen en gezond eten, dat maakt niet alleen je lijf gezond, het houdt ook je hersenen en je stress-systeem in een gezonde toestand."

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie