Wetenschap & Techniek
NOS

Techwereld in ban van ChatGPT

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Techwereld in ban van ChatGPT

De wereld van artificial intelligence is voor velen nog een vaag begrip, en de ontwikkeling en mogelijkheden blijven zich aandienen. AI, kunstmatige intelligentie, is de wetenschap om computers dingen te laten doen die normaal gesproken alleen mensen kunnen. Computers begonnen ooit met rekenen, in opdracht van de gebruikers. Met AI wordt de machine aangeleerd om menselijke, creatieve processen na te bootsen.

ChatGTP is een programma waarmee een AI-chatfunctie bijna menselijke capaciteiten nabootst. Zo kan het bijvoorbeeld gedichten schrijven, vragen opstellen of complete verhalen schrijven.Het kan ons wel helpen om onze creativiteit te bevorderen. Tijdens het schrijven van een essay krijg je bijvoorbeeld een overzicht van een aantal taken, zegt tech-redacteur Joost Schellevis in het NPO Radio 1 Journaal. "Het is een soort hulpje om creativiteit te bevorderen. Het kan ook als hulpje dienen voor het schrijven van programma’s."

Van oudsher doen computers braaf waartoe je ze opdracht geeft, maar ook niets meer. Vraag een computer om te berekenen hoe een raket de maan kan bereiken, zoals de eerste supercomputers deden, en hij zal dat doen - maar zonder creatieve inbreng. Met kunstmatige intelligentie wordt die menselijke creatieve intelligentie echter nagebootst, zodat computers zelf kunnen redeneren wat de beste manier is om een taak te volbrengen. Dat komt in de praktijk nu al van pas bij navigatiesystemen in je auto, om je Netflix-aanbevelingen samen te stellen of om je auto tijdens het rijden op de weg te houden.

Wel wordt gewaarschuwd voor plagiaat. En ook is de informatie niet altijd even betrouwbaar, omdat ChatGPT informatie op basis publieke kennis.

Ster advertentie
Ster advertentie