Wetenschap & Techniek
WNL

ESA wil voor 2030 Europeaan op de maan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ESA wil voor 2030 Europeaan op de maan

Hoofd Robots en Toekomstprojecten bij de ESA - Philippe Schoonejans - zegt dat zijn organisatie het doel heeft om voor 2030 een Europeaan op de maan te hebben. "Misschien wel een Nederlander", aldus de projectmanager van de Europese ruimtevaartorganisatie bij Sven Op 1.

Op dit moment is raket Artemis 1 onderweg naar de maan. Een raket waar de European Space Agency (ESA) en dus ook Nederland bij betrokken is. Zo is de vliegduur van het ruimteschip langer dan gebruikelijk door Leidse zonnepanelen aan boord. "Een van onze vlaggenschip-projecten", zo noemt Schoonejans hem. "De eerste stap op weg naar een volledig eigen vaartuig."

Europeaan op de maan

Het is nog altijd zo dat er enkel Amerikanen voet aan de grond op de maan hebben gezet. De ESA wil daar dus voor 2030 een Europeaan aan toevoegen. Schoonejans: "Dan moeten we ook blij worden als Europeaan. Nu is dat nog niet zo. Als het een Spanjaard is, dan moeten de Duitsers en Fransen ook blij zijn. We moeten het als Europeanen vieren. Het kan misschien ook wel een Nederlander worden, wie weet."

Macht van Elon Musk

Artemis I was er niet geweest zonder SpaceX; het bedrijf van Twitter- en Tesla-baas Elon Musk. Zijn invloed in de ruimte wordt alsmaar groter en dat is volgens Schoonejans "riskant". "Maar we hebben wel vertrouwen in hem, want tot nu toe heeft hij veel succes met zijn projecten. Bovendien is hij op dit moment de snelste en de goedkoopste."

Het risico zit hem vooral op het politieke vlak. Bijvoorbeeld als Musk zich met in de oorlog met Rusland zal mengen. "Als hij zich meer met de politiek gaat bemoeien, dan hebben we een groot probleem. Dan gaan we misschien wel terug naar het oude programma", aldus de Nederlandse ESA-projectmanager.

Philippe Schoonejans topman European Space Agency (ESA) (17 november 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie