Politiek
WNL

Staatssecretaris van Defensie: investeringslimiet Defensie banken en pensioenfondsen moet van tafel

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Staatssecretaris van Defensie: investeringslimiet Defensie banken en pensioenfondsen moet van tafel

Er moet geen investeringslimiet voor de defensie-industrie meer zijn voor banken en pensioenfondsen. Dat zei staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat maandagochtend in Sven op 1. Momenteel voeren veel banken nog het beleid dat slechts een tiende van de omzet uit de defensie-industrie afkomstig mag zijn. Van der Maat doet de oproep om dit beleid te herzien. 'Ik zie in de volle breedte niet in waarom er investeringsbeperkingen zouden moeten zijn', aldus de bewindsman.

De staatssecretaris van VVD-huize benadrukt dat dit niet geldt voor investeringen in wapens die tegen bestaande verdragen in gaan, zoals clusterbommen. Maar, zo stelt hij: 'investeren in defensie is niet vies. Als je in die sector investeert, investeer je in feite in bedrijven die wij nodig hebben om het land veilig te houden'.

Defensiebegroting

Deze week wordt de nieuwe defensiebegroting behandeld. Defensie krijgt er volgens de plannen een kwart miljard bij om te investeren in de defensie-industrie. Dit is broodnodig als het aan de bewindsman ligt. ‘We moeten het strategisch momenten nu benutten', stelt hij. 'Al het extra geld dat we nu krijgen, moeten we zo slim mogelijk investeren.'

Van der Maat verwacht dat Europese landen in de toekomst veel meer zullen samenwerken als het gaat om de productie van defensiematerieel en wil daarom inzetten op intensievere samenwerking in Europa.

Onderzeeboten

Een belangrijke Nederlandse bijdrage aan het NAVO-bondgenootschap is het patrouilleren in zee, met de onderzeeboot als belangrijkste troef. Defensie is momenteel druk bezig met de vervanging van de huidige boten en volgens de staatssecretaris gaat de offerte woensdag de markt op. 'Wij leveren een wensenlijstje in bij drie partijen en zij kunnen punten verdienen door de Nederlandse industrie in de productie te betrekken.' Eind 2023 beslist de overheid welk bedrijf de onderzeeërs mag bouwen

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie