Binnenland
WNL

CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers over alarmerende instroomcijfers: ‘We slaapwandelen weer een crisis in’

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers over alarmerende instroomcijfers: ‘We slaapwandelen weer een crisis in’

Een ongelimiteerde instroom van mensen is niet haalbaar, stelt CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers in WNL Haagse Lobby. Daarvoor zijn de cijfers te hoog, toont de CDA-Europarlementariër. “In de eerste negen maanden van 2022 zagen we 228.000 illegale grensoverschrijdingen, dat is het hoogste aantal sinds 2016.” Ook hebben we drie maanden op rij meer dan 70.000 asielaanvragen, wat eveneens niet meer is voorgekomen sinds 2016, legt hij uit. “We slaapwandelen weer een crisis in.”

‘We slaapwandelen weer een crisis in’

Desondanks ziet hij nog genoeg politici en partijen – ook in de Tweede Kamer – die zeggen dat de instroom het probleem niet is. “Of het nou over asiel of arbeidsmigratie gaat.” De teneur is bij hen dat we het met “beleid moeten oplossen”, constateert Lenaers, en dat “we gewoon wat meer opvang moeten hebben”. “Zo wordt het heel moeilijk om daadkrachtig op te treden.”

Keuzes maken

Dat vindt ook VVD-Kamerlid Zohair El Yassini. “Erkenning van het probleem is de eerste stap,” zegt hij in de studio. “Tweede stap is dat we ons realiseren dat het niet van vandaag op morgen is geregeld. Maar dat we wel beginnen met grip krijgen op de arbeidsmigratie en de instroom beperken. Want Nederland kent momenteel 800.000 arbeidsmigranten,” licht El Yassini toe. “Dat is echt gigantisch hoog.”

En dat heeft consequenties voor het absorptievermogen van ons land. El Yassini: “De rek is eruit, en je ontkomt er niet aan om keuzes te maken.” Sterker nog: “Als je het debat hierover niet voert en geen keuze maakt, dan maak je ook een keuze,” aldus FD-journalist Jean Dohmen. “Dan gaan we namelijk door op de reeds ingeslagen weg.”

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie