Binnenland
WNL

Staatssecretaris Van Huffelen: 'We zijn op alle fronten kwetsbaar voor digitale aanvallen uit Rusland' 

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Staatssecretaris Van Huffelen: 'We zijn op alle fronten kwetsbaar voor digitale aanvallen uit Rusland' 

Nederland is op alle fronten kwetsbaar voor digitale aanvallen uit Rusland. Dat zegt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering en Koninkrijksrelaties) in het WNL-programma Sven op 1. "We zien dat er op allerlei mogelijke manieren aanvallen worden gepleegd. We proberen het goed in de gaten te houden." De staatssecretaris benadrukt dat we als land kwetsbaar blijven. "Dat komt ook omdat we zien dat er steeds weer nieuwe manieren ontstaan om ons te bedreigen."

Video niet beschikbaar

We zijn op allerlei terreinen kwetsbaar, volgens de staatssecretaris. Het draait niet alleen om hacks van systemen van bedrijven of kwetsbare infrastructuur. Cyberveiligheid gaat volgens Van Huffelen ook om desinformatie. "Via fake-accounts op Twitter of andere sociale media, proberen staatsactoren ons bijvoorbeeld aan te geven dat er niets aan de hand is in Oekraïne."

Digitale agenda

De staatssecretaris presenteerde onlangs haar plannen voor Nederland als het gaat om digitalisering. Onderdeel van die plannen is onder meer dat iedereen moet kunnen meedoen in het digitale tijdperk.

De staatssecretaris is aan het onderzoeken of het mogelijk is om een internetabonnement voor lage inkomens goedkoper te maken. "Dat kun je bijvoorbeeld doen door die tarieven te subsidiëren. Wij willen niet dat mensen zoveel moeten betalen dat ze niet meer aangehaakt zijn."

Musk

Van Huffelen kijkt daarnaast met zorg naar de overname van Twitter door techmagnaat Elon Musk. "We zien natuurlijk wat er met Twitter gebeurt. Dat moeten we goed blijven volgen, want als het gaat om social media hebben we ook in Europa regels", zegt de bewindsvrouw.

Als Musk zich niet aan de Europese regels houdt, "zijn Musk en Twitter niet meer welkom binnen de Europese Unie", aldus Van Huffelen.

Staatssecretaris van Digitalisering Alexandra van Huffelen (16 november 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie