Sport
WNL

Mart Smeets was jaren na vertrek niet welkom bij Avondetappe

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mart Smeets was jaren na vertrek niet welkom bij Avondetappe

Iconisch sportjournalist Mart Smeets mocht jaren geleden niet langskomen bij de Tour de France-talkshow De Avondetappe bij de NOS. Dat zei de voormalige presentator van het programma dinsdagochtend in Sven op 1. Smeets was toevallig met zijn vrouw in de buurt waar een uitzending plaatsvond, maar kreeg nul op rekest toen hij voorstelde om even langs te komen bij zijn oud-collega’s.

Nog steeds begrijpt de oud-sportpresentator er niets van. Smeets noemt de gebeurtenis "een duistere pagina" in het boek Nabeschouwing dat hij maakte met generatiegenoot Kees Jansma. "Als ik er nu over praat, doet het me wéér pijn. Als je vijftien jaar voor dat programma gewerkt hebt en vervolgens niet welkom bent, dan denk ik: kom op man!"

WK Qatar

Het is slechts één anekdote afkomstig uit een hele reeks gesprekken die de twee sportjournalisten met elkaar voerden ter ere van hun gezamenlijke 150ste verjaardag dit jaar. De twee voeren het gesprek met Sven Kockelmann aan de vooravond van het meest controversiële eindtoernooi ooit. Kees Jansma heeft zijn ticket naar Qatar al geboekt. "Ik vertrek zondag", vertelt hij. "De lol is er wel van af, maar het is nog steeds erg interessant om te gaan kijken."

Het is een standpunt dat kan rekenen op steun van Smeets. Hij blikt terug en constateert altijd naar controversiële toernooien te zijn afgereisd. "Mijn chef bij De Tijd zei ooit tegen me: een journalist hoort er altijd te staan want pas dan kun je over een situatie oordelen", herinnert Smeets zich. "Alle journalisten die naar Qatar afreizen krijgen van mij het grootste gelijk van de wereld. Je moet zien en ruiken wat daar gebeurt. Pas dan kun je oordelen."

Infantino

FIFA-voorzitter Gianni Infantino deed dinsdagochtend nog een opmerkelijke oproep: zodra de eerste bal getrapt wordt in Qatar, dienen de wapens in Oekraïne neergelegd te worden door beide partijen. De actie kan op weinig begrip rekenen bij Smeets en Jansma. "Infantino? Infantiel is een betere naam", merkt Smeets op. Jansma vindt dat er sprake is van "enorme zelfoverschatting" bij de voetbalbobo. "Die man denkt echt dat er naar hem geluisterd zal worden. Het is lachwekkend."

Mart Smeets en Kees Jansma (15 november 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie