Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Hoeveel beter is kraanwater voor het milieu in vergelijking met een fles water?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoeveel beter is kraanwater voor het milieu in vergelijking met een fles water?

Een flesje water, hoeveel impact heeft dat op het milieu? En is een glaasje kraanwater bestellen op het terras dan zoveel beter? In het Uitzendbureau van Spraakmakers zochten we het uit met Karin Aalberts van Milieu Centraal.

Het Uitzendbureau: 'Water uit de kraan of uit een flesje?'

Albers kan het kort houden: "Water uit de kraan is absoluut beter voor het klimaat." Maar waarom dan? Onder andere door de zuiveringsinstallaties die gebruikt worden voor kraanwater. "Dat is een luxe die je niet hebt met fleswater. Dat moet namelijk verpakt worden en dan ook nog eens vervoerd worden met vrachtwagens. Eerst naar de winkel en dan ook nog naar je huis toe. Het is vooral het verpakkingsmateriaal en het vervoer dat zorgt voor een grotere klimaatimpact", legt Albers uit.

'Hoe groter, hoe beter'

Bij restaurants wordt er vaak een grote glazen fles water op tafel gezet. "In principe geldt met verpakkingen 'hoe groter, hoe beter'", zegt Albers. "Dus als je zo’n grote glazen fles krijgt én er zit statiegeld op, is dat best een goede optie." Hergebruik is natuurlijk milieuvriendelijk.

Kleine plastic flesjes wordt Albers "helemaal niet blij" van. "Dat is gewoon relatief veel verpakkingsmateriaal voor vrij weinig water." Tegenwoordig zit er wel statiegeld op, wat veel goedmaakt. "Het wordt dan wel gerecycled en belandt niet in de natuur, wat natuurlijk nog erger zou zijn."

Goedkoop

De beste optie is om zelf een herbruikbaar flesje te gebruiken. "Kraanwater is kwalitatief supergoed. Het moet aan allerlei wettelijk gestelde eisen voldoen en wordt op allerlei manieren gemeten. Dat wordt zorgvuldig nageleefd", zegt Albers. Bovendien is er nog een voordeel. "Het is veel goedkoper dan fleswater, wat ook een goed argument is. Zo’n 150 keer goedkoper."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie