Binnenland
KRO-NCRV

Is het eigenlijk toegestaan om fruitresten in de natuur achter te laten?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is het eigenlijk toegestaan om fruitresten in de natuur achter te laten?

Je kent het wel: je hebt net een sappig appeltje achter de kiezen en denkt erover om het klokhuis uit je autoraam de berm in te gooien. Maar is het toegestaan om je fruitresten in de natuur achter te laten? Over de wettelijke regels rondom klokhuizen, bananenschillen en overige fruitresten vertelt Hester Klein Lankhorst, directeur van Verpakt, bij Spraakmakers.

In 1928 kwam de ANWB al met de slogan 'Laat niet, als dank voor 't aangenaam verpoozen, den eigenaar van het bosch, de schillen en de doozen'. Maar velen gooien hun fruitresten de natuur in wanneer ze zelf klaar zijn met smikkelen. Mag dat? "Nee, het mag niet. Het kost je 160 euro als je betrapt wordt. Appeltje uit het autoraam? Niet doen", zegt Klein Lankhorst.

Begraven

En waarom mag het dan niet? "Het is ook niet goed voor de beestjes. Andere beesten komen erop af", verklaart Klein Lankhorst. Ook het 'begraven' van je fruitresten heeft geen zin. "Een appel blijft twee tot zes weken liggen. Er komen miertjes en torretjes op af, of ratten."

Tips

"Het psychologisch effect is interessant: als er ergens wat ligt, trekt het meer aan", zegt Klein Lankhorst over het probleem van afval in de natuur. Klein Lankhorst heeft wel tips om toch fruit te kunnen snacken tijdens bijvoorbeeld het hardlopen. Zo stelt ze voor een zakje mee te nemen tijdens je run.

Maar we kunnen ook leren van onze Scandinavische vrienden. In Zweden is er een heuse trend gezet met 'plogging'. Hierdoor is er bewustzijn gecreƫerd onder hardlopers. Het idee: oprapen en joggen gecombineerd. Zo kan het natuurlijk ook.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie