Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Wat is gezonder: wandelen of fietsen?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is gezonder: wandelen of fietsen?

Even ontladen, bewegen, 'het hoofd leegmaken', hoe doe je dat? Veel mensen fietsen, maar anderen wandelen liever. Maar wat is van die twee nou beter voor je? Dat vroeg Europarlementariër Kim van Sparrentak zich af bij Spraakmakers. Dus zocht de Uitzendbureau-verslaggever Thomas Schuurman dat uit.

Schuurman vroeg dat aan inspanningsfysioloog Thijs Eijsvogels van het Radboudumc in Nijmegen. "Het hangt ervan af hoe je ernaar kijkt", stelt Eijsvogels. "Het ligt er vooral aan hoe intensief je het doet."

Kleinere kans op hart- en vaatziekten

Maar wat nou als je het helemaal gelijk trekt, wat is dan beter? "Fietsen is beter voor de conditie en daarmee dus ook voor je gezondheid. Fietsen is vaak intensiever, dat zie je ook aan de hartslag." Met dat laatste klopt je hart sneller, wordt het bloed sneller rondgepompt en zorgen de rode bloedcellen voor een soort schuring tegen de bloedvatwand. "Dat zorgt ervoor dat er op lange termijn allerlei gunstige aanpassingen zijn. Zoals een kleinere kans op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten." Dus volgens de fysioloog is het antwoord toch echt: fietsen.

"Maar alles is beter dan op die bank blijven zitten", voegt Eijsvogels daaraan toe. "Want dat doen we al veel te veel in Nederland."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie