Binnenland
KRO-NCRV

Wat is gezonder: wonen in een stad of op het platteland?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is gezonder: wonen in een stad of op het platteland?

Wat is nu eigenlijk gezonder voor een mens: wonen in een drukke stad of het rustige platteland? Die vraag legde het Spraakmakers Uitzendbureau voor aan hoogleraar en omgevingspsycholoog, Machiel van Dorst. Hij legt, vanuit het groene Hoeksche Waard, uit dat het antwoord niet zo simpel is als je denkt.

Het Uitzendbureau: Wat is gezonder? Wonen in de stad of in het dorp?

'Spuiten de boel snel plat'

"Er zijn veel verschillende soorten gezondheid", legt hoogleraar Van Dorst uit. "Laten we allereerst kijken naar de fysieke gezondheid. Dan moet je denken aan luchtkwaliteit en verkeersveiligheid. Daarbij kunnen we zeggen dat de gemiddelde levensverwachting hoger is op het platteland."

Dan zou je dus denken: het platteland is gezonder. Maar zo simpel is het volgens Van Dorst niet. "Zo is de biodiversiteit in sommige stedelijke gebieden soms hoger dan die op het platteland. Hier spuiten we de boel snel plat."

Beste en slechtste

Volgens Van Dorst heeft de stad zowel de beste als de slechtste leefomstandigheden. Het is simpelweg een hele diverse plek. "Wat ons in de stad met name in de weg zit is de auto." Dat is goed te zien in de autoluwe en -vrije stadswijken waar de leefomgeving aanzienlijk verbetert, aldus Van Dorst. "Een groene leefomgeving is het belangrijkste."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie