Wetenschap & Techniek
MAX

'Er leeft veel meer op Antarctica dan je denkt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Er leeft veel meer op Antarctica dan je denkt'

Op Antarctica leven echt niet alleen pinguïns en waterdieren. De biodiversiteit is veel groter, en daar mag best wel wat meer aandacht voor komen, stelt poolonderzoeker Stef Bokhorst.

De kou en de wind deert onderzoeker Stef Bokhorst niet, hij gaat graag naar Antarctica. "Het is uitgestrekt, weids. Het feit dat het zo wit en koud is en dat er toch nog van alles leeft is fascinerend. Het is een uniek continent, helemaal afgezonderd van de rest van de wereld", zegt hij in Villa VdB. Begin volgend jaar gaat hij voor de elfde keer naar de Zuidpool om opnieuw onderzoek te doen.

Straatgras op Antarctica

Er komen veel onderzoekers en toeristen naar de Pool toe en die kunnen onbedoeld ook invasieve diertjes en zaden meebrengen via hun kleding of schoeisel. En dat vormt mogelijk ook een bedreiging voor de huidige biodiversiteit van de Zuidpool. "Het ecosysteem is daar niet op aangepast. Zo is er straatgras, dat normaal leeft tussen onze stoeptegels, al gevonden op Antarctica", vertelt Bokhorst. Daarom moeten onderzoekers en toeristen hun kleding extra goed schoonmaken, om te voorkomen dat er nog meer soorten op Antarctica settelen die er niet horen.

'Op Antarctica leeft veel meer dan alleen pinguins en zeedieren'

Bokhorst gaat begin volgend jaar vooral bezig om de huidige biodiversiteit in kaart te brengen. En dat is best een uitdaging, legt hij uit; "De mossen die er leven zijn ontzettend moeilijk te zien. Je kan het nauwelijks tot niet met satellieten zien." De mossen zitten verstopt tussen rotsen. Bokhorst gaat kijken hoe de mossen reageren op klimaatveranderingen. Tot nu toe lijken ze erg robuust te zijn, omdat er nu al flinke temperatuurverschillen zijn. Op land kan het in de zomermaanden 20 tot 30 graden worden overdag.

Wrang voordeel

En door de klimaatverandering smelt er veel ijs en sneeuw, maar daardoor kan er meer groeien. En dat is het wrange voordeel voor Bokhorst zijn onderzoek. Want door het smeltende ijs is er meer ruimte voor de mossen.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie