Achtergrond

Op zonne-energie door de Zuidpool – een helse expeditie

foto: Clean2Antarticafoto: Clean2Antartica
  1. Nieuwschevron right
  2. Op zonne-energie door de Zuidpool – een helse expeditie

Je moet er maar zin in hebben: in een wagentje op zonne-energie, gemaakt van afvalplastic, honderden kilometers over de Zuidpool rijden. Avonturiers Edwin en Liesbeth ter Velde gaan het binnenkort doen, om aandacht te vragen voor het milieu.

Vorige week ontmoette Nachtkijkers-presentator Willem de Gelder de twee bij hun voertuig, de Solar Voyager, in de NDSM-werf in Amsterdam. De wagen stond op het punt om op transport te gaan naar het zuidelijkste puntje van Chili. Vanaf daar zullen de Ter Veldes naar Antarctica worden gevlogen, om daar heen en terug naar de geografische Zuidpool te gaan rijden.

Edwin en Liesbeth ter Velde met solarwagen naar Antarctica, deel 1

Edwin en Liesbeth ter Velde met solarwagen naar Antarctica, deel 2

De tocht is 2300 kilometer en de twee zijn van plan om er zo’n 30 dagen over te doen. Dat is ongeveer 75 kilometer per dag. Dat lijkt weinig, maar de Solar Voyager gaat niet zo hard: de topsnelheid is ongeveer negen kilometer per uur, maar ze zijn van plan ongeveer vijf te rijden, omdat Antarctica zo ruig is.

Het echtpaar is van plan om elkaar af te wisselen aan het stuur, twee uur op en twee uur af. In de tussentijd kan even worden geslapen en moet het eten worden bereid. Om warm te blijven moeten zo’n 8500 calorieën worden genuttigd. Achter de Voyager hangen een paar aanhangwagens waarin kilo’s aan gevriesdroogd voedsel worden meegesleept.

Afval

De uitdagende tocht, die Clean2Antarctica heet, wordt gemaakt om aandacht te vragen voor het wereldwijde afvalprobleem. De twee maken zich zorgen over de toename van het gebruik van plastic. “We willen dat de mentaliteit verandert”, vertelt Edwin ter Velde. Hij vraagt zich af waarom plastic na gebruik ineens in afval verandert. “De moleculen van dat plastic zijn niet veranderd”, zegt hij, “het zit echt in ons hoofd.” Om te laten zien wat je kunt doen met plastic, liet hij de Solar Voyager bouwen, ter inspiratie.

De Ter Veldes vinden dat de burger aan zet is. Zelf leven ze al een paar jaar afvalvrij. “Van de overheid hoeven we het niet te verwachten”, denkt Edwin, die erop wijst dat wetten vaak duurt. Ook bedrijven doen het niet, denkt hij, behalve als consument hen ertoe dwingt. Het kan klein beginnen, vindt Liesbeth: “Ga gewoon een keer met aan katoenen tas naar de bakker”, zegt ze, “of met een glazen pot naar de markt voor je noten.”

Poep

De reis naar Antarctica moet ook volledig afvalloos. Op het continent mag niks achtergelaten worden: ook ontlasting moet mee terug, vertelt Liesbeth. “Het is daar zo koud, dat poep blijft liggen”, legt ze uit. “Knoop in de zak en weer mee naar het vaste land.”

In november gaat de expeditie van start, omdat het op Antarctica dan zomer is. Zomer is nogal een relatief begrip, zo blijkt, want de verwachtte temperatuur is -30. Voor die tijd gaan ze nog ‘oefenen’ in een temperatuurkamer. Ook de Voyager heeft al geoefend: afgelopen voorjaar reed hij al op IJsland.

Ster advertentie
Ster advertentie