Wetenschap & Techniek
NTR

Zo maken vrouwen het in bed leuker voor zichzelf

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo maken vrouwen het in bed leuker voor zichzelf

Vrouwen gebruiken vier specifieke technieken om zichzelf extra genot te verschaffen tijdens de daad. Dat blijkt uit het tweede OMGYES Pleasure Report, op basis van representatief onderzoek onder ruim 3.000 Amerikaanse vrouwen. Door die technieken allemaal een naam te geven, hopen de wetenschappers dat vrouwen hun partner beter kunnen laten weten wat ze het leukst vinden tussen de lakens.

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke blad PLOS One. Het blad lijkt zich bewust van de vragen die de expliciete aard van het onderzoek kan oproepen en voegde daarom een een soort verantwoording toe: 'PLOS One gelooft dat het belangrijk is om deze studie te publiceren, omdat het bijdraagt aan een basis van wetenschappelijke kennis, en een te weinig bestudeerd onderwerp verkent dat is gerelateerd aan het welzijn en de gezondheid van vrouwen'. Ook NPO Radio1 waarschuwt even voor de expliciete termen die hieronder volgen.

Rocking, angling, shallowing, pairing

De gevonden technieken waren nog niet eerder in de (wetenschappelijke) vakliteratuur beschreven, rapporteren de onderzoekers. Het gaat om 'angling', 'rocking', 'shallowing' en 'pairing', technieken die er stuk voor stuk voor zorgen dat de buitenkant van de clitoris wordt gestimuleerd. Angling behelst het kantelen, opheffen of omlaag duwen van de heupen tijdens de penetratie, en wordt toegepast door 87,5% van de vrouwen.

Bij shallowing manoeuvreren vrouwen de penis van hun partner zo dat die net de ingang van de vagina raakt. 84% van de ondervraagde vrouwen doet dit soms. Daarnaast gebruikt 76% van de vrouwen 'rocking', een techniek waarbij de penis tijdens de penetratie ook langs de clitoris wrijft. Pairing ten slotte, gebruikt door 69,7% van de vrouwen, is de techniek waarbij tijdens de penetratie gelijktijdig de clitoris wordt gestimuleerd met zijn of haar hand, of een speeltje.

What's new?

Je zou kunnen denken: als al deze technieken door de overgrote meerderheid van vrouwen wordt gebruikt, wat is er dan zo nieuw aan? Maar daar denkt hoogleraar seksuele gezondheid Ellen Laan, zelf niet bij het onderzoek betrokken, anders over: "De technieken zijn misschien oud, maar er is niet eerder zo uitgebreid en gedetailleerd onderzoek naar gedaan". En juist doordat de verschillende technieken nu een naam hebben gekregen, ontstaat voor vrouwen de mogelijkheid om erover te communiceren, benadrukt ze.

Vrouwen krijgen door dit onderzoek dus de taal en begrippen aangereikt waarmee ze hun verlangens en voorkeuren beter kunnen begrijpen en delen. Belangrijk, want uit talloze onderzoeken is de afgelopen decennia naar voren gekomen dat vrouwen die met mannen vrijen tussen de lakens nog steeds minder aan hun trekken komen dan hun partner. Toch is dit inzicht nog steeds geen gemeengoed. Ellen Laan: "Ik kom nog steeds vrouwen tegen in mijn praktijk die niet klaarkomen tijdens penetratie en dan zeggen: 'Er moet iets mis zijn met mij'. Terwijl: we vinden het toch ook niet vreemd dat een man niet klaarkomt zonder dat zijn penis wordt gestimuleerd?"

Quote

Pak die man bij z'n billen, trek hem tegen je aan!

Ellen Laan

Juist deze vrouwen kunnen baat hebben bij de volgens Laan twee belangrijkste conclusies die je uit dit onderzoek kunt trekken: voor orgasmes tijdens penis-in-vagina-seks is stimulatie van de buitenkant van de clitoris nodig; en het helpt als vrouwen actief de regie nemen. "Dus pak die man bij z'n billen, trek hem tegen je aan en 'rij' je clitoris op zijn schaambeen", adviseert Laan.

Oh my God, yes!

Het onderzoek is mede uitgevoerd door OMGYES, een groep onderzoekers, filmmakers, engineers, vormgevers, leraren en seksuologen uit verschillende landen, in samenwerking met Indiana University. Hun site OMGYES.com brengt over het voetlicht 'wat de wetenschap te zeggen heeft over vrouwelijk genot'.

Laan is zeer te spreken over deze website: "Veel media en films laten nog steeds een eenzijdig beeld van seks zien, alsof een vrouw meteen klaarkomt als ze door een man tegen een muur wordt gezet en genomen. Op OMGYES zie je heel precies waar het bij de vrouwelijke seksualiteit om draait, met concrete tips en speciale technieken."

Hoe werkt het vrouwelijk orgasme? NPO Kennis legt het uit.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie