Binnenland

Pleidooi voor eerlijke verdeling van orgasmes

foto: Annaleen Louwesfoto: Annaleen Louwes
  1. Nieuwschevron right
  2. Pleidooi voor eerlijke verdeling van orgasmes

[Human] "De kloof tussen mannen en vrouwen als het op een orgasme aankomt, vind ik redelijk schandalig." Schrijfster Niña Weijers houdt in Brainwash Radio een pleidooi om dit seks-taboe te doorbreken.

Uit recent Amerikaanse seksonderzoek blijkt dat 95 procent van de mannen bij seks altijd of regelmatig klaarkomt, tegenover 65 procent van de vrouwen. "Heteroseksuele vrouwen hebben de minste kans op een orgasme tijdens seks. Dat vind ik redelijk schandalig", aldus Wijers.

Vrouwenbladen

Over deze onrechtvaardige verdeling van de seksuele genoegens hield Weijers een pleidooi op NPO Radio 1. "Ik wil graag dat er minder schaamte en meer maatschappelijk bewustzijn over dit onderwerp komt. Iedereen heeft een lichaam en heel veel mensen hebben er ook seks mee. Dit onderwerp is veel te lang weggezet als een vrouwenbladen-onderwerp. Dat draagt bij aan een trend die al eeuwen in de mode is, namelijk het ondermijnen van plezier van vrouwen in seks. En daarmee de mythe van vrouwelijke passiviteit in het algemeen meer kracht bijzetten."

Vochtverlies

"Het vrouwelijke orgasme is altijd gezien als een niet noodzakelijk bijkomstigheid. In het vak verzorging bij mij op de middelbare school ging het meer over de hoeveelheid sperma die een man verliest bij een orgasme. Over het vochtverlies van vrouwen bij seks werd nooit gesproken. De insteek voor vrouwen was altijd: Of je wordt ziek of je wordt zwanger van seks."

Genotsorgaan

Meer openheid en kennis over het vrouwelijk genotsorgaan zou volgens Weijers helpen om vrouwen meer plezier te laten beleven aan seks. "Pas sinds een paar maanden weten we hoe de clitoris er echt uitziet. Dat weten we met dank aan een Franse wetenschapper die er een 3d-model van printte. Dat model is bedoeld voor seksuele opvoeding op middelbare scholen. Het is een prachtig ding dat ik graag op mijn nachtkastje zou zetten." Dat ziet er zo uit:

Bron: The Guardian
"Het is een open deur: Meer weten hoe je eigenlijk geslachtsorgaan eruit ziet, helpt bij het begrijpen ervan. Dat is nuttige en mogelijk levensveranderende kennis. Dat kan bijdragen om de onrechtvaardige verdeling tussen mannelijke en vrouwelijke orgasmes recht te zetten."
Luister het hele gesprek met Niña Weijers terug:

Ster advertentie
Ster advertentie