Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Gaan dieren op vakantie? 'Een roofdier heeft redelijk veel vrije tijd'

foto: Jenny chambers
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaan dieren op vakantie? 'Een roofdier heeft redelijk veel vrije tijd'

Sinds een jaar of vijftien leven er vosjes in Rotterdam. "De eerste vosjes waren vakantiegangers", zegt bioloog Bram Langeveld bij Spraakmakers, "maar een aantal vosjes is gebleven." Gaan dieren eigenlijk op vakantie?

Het is volgens conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam Bram Langeveld typisch menselijk om zoiets als een vakantie aan het gedrag van dieren te koppelen. Nee, wilde dieren gaan niet op vakantie is zijn antwoord. "Zij zijn vooral bezig met overleven, maar sommigen doen dat met meer stress dan anderen."

Krokodillen en pelikanen

En als je er zo naar kijkt hebben sommige dieren bijna altijd vakantie, zegt Langeveld. "Een kroeskoppelikaan vangt een uurtje per dag vis. De rest van de dag gaat hij zitten op een rots en poets hij zijn veren of gaat hij een beetje socializen."

Veel roofdieren hoeven maar af en toe een voedselrijke maaltijd te vangen en dan kunnen ze weer een tijdje vooruit. "Een krokodil grijpt ééns in de zo veel tijd een gnoe en gaat vervolgens maanden liggen verteren in de zon."

Olifanten en spitsmuizen

Planteneters zoals de spitsmuis of een olifant zijn veel drukker met overleven. "Olifanten zijn zestien uur per dag bezig met eten." Omdat het voedsel wat ze eten weinig voedingsrijk is, zijn olifanten bijna hun hele leven bezig met eten.

De veel kleinere spitsmuis heeft een ander probleem. Zijn stofwisseling is zo snel dat hij dagelijks zijn eigen lichaamsgewicht keer drie moet eten. "In dat opzicht heeft een roofdier veel meer vrije tijd."

Nieuwsgierig

Op vakantie gaan is dus typisch menselijk gedrag, maar dieren gaan ook wel eens ergens anders kijken. "Dieren zijn van nature nieuwsgierig", zegt Langeveld. "Ze moeten eerst wennen aan nieuwe omstandigheden, maar gaan dan ook kijken of er iets te halen valt."

Het Uitzendbureau

In de rubriek Het Uitzendbureau worden onze verslaggevers erop uitgestuurd om het antwoord te zoeken op de meest uiteenlopende vragen van onze gasten. Waar woon je het beste als de klimaatverandering toeslaat? Kan het ov niet gratis? Of waarom kraakt een chipzak? Spraakmakers zoekt het uit!

Ster advertentie
Ster advertentie