Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Waar kun je het beste wonen als het écht fout gaat met klimaatverandering?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waar kun je het beste wonen als het écht fout gaat met klimaatverandering?

Stel dat we de opwarming van de aarde niet op tijd meer oplossen en het gaat fout. Wat is dan de beste plek om te wonen? Dat vroeg Splinter Chabot zich af bij Spraakmakers.

Rome onleefbaar

Als jongen droomde Chabot ervan om in Rome te wonen. “Nu denk ik dat dit helemaal niet meer handig is. Het wordt daar veel te heet.” Marjan Kreijns van de TU Delft denkt inderdaad dat het daar op termijn onleefbaar wordt. “Het gaat daar bloed- en bloedheet worden”, zegt Kreijns.

Kreijns doet onderzoek naar innovaties en klimaatadaptatie en zegt dat in Italië nu al de gevolgen van klimaatverandering merkbaar zijn.

Quote

Nederland krijgt op termijn het klimaat van de Dordogne

Marjan Kreijns

Dordogne

Ook in Nederland moeten we ons voorbereiden op de toekomstige warmte. “Misschien dat wij op termijn het klimaat krijgen wat ze nu in de Dordogne in Frankrijk hebben.” De Dordogne gaat steeds meer op de sahara lijken. “Dat is helemaal niet meer leuk.”

Noord-West Europa

Volgens Kreijns is Noord-West Europa zo’n slechte plek nog niet om te wonen als alle gevolgen van klimaatverandering werkelijkheid worden. Toch zijn ook wij nog niet goed aangepast. Want hier gaat het ook veranderen. "Straten en pleinen zijn niet ingericht om de zon tegen te houden."

Op de TU Delft onderzoeken ze verschillende innovaties om de buitenomgeving aan te passen zodat het leefbaar blijft. Maar één ding blijft sowieso belangrijk, zegt Kreijns. “We moeten vergroenen.”

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie