Massale uitval stagiairs in zorg: 'Ik had ze beter willen begeleiden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Massale uitval stagiairs in zorg: 'Ik had ze beter willen begeleiden'

De toekomst van de zorg staat op het spel omdat leerlingen en stagiairs massaal uitvallen tijdens hun opleiding. Marieke Klomp is oud-stagebegeleider in de gehandicaptenzorg. Door tijdgebrek kon zij niet de begeleiding geven die ze wilde. ''Ik had stagiaires op een betere manier willen begeleiden.''

Vandaag publiceert FNV het rapport 'Meldpunt stagemisbruik in Zorg & Welzijn'. Daaruit blijkt dat wegens personeelstekorten ruim 80 procent van de leerlingen in Zorg & Welzijn als volledige werknemer wordt ingezet. De leerlingen krijgen nauwelijks tot geen begeleiding en voelen zich vaak onder druk gezet om handelingen te verrichten waartoe ze nog niet bevoegd zijn.

'Kijk maar een YouTube-video'

Volgens FNV-bestuurder Cor de Beurs zijn er ruim tweeduizend klachten binnengekomen. De ernstigste klacht is dat jongeren in opleiding handelingen moeten uitvoeren waar ze nog niet toe bevoegd zijn. "Soms krijgen ze te horen: kijk maar een YouTube-video of google het even."

Uit onderzoek van de FNV en onze collega’s van Reporter Radio blijkt dat dit zelfs gebeurt bij levensbedreigende handelingen zoals het spuiten van insuline bij diabetespatiënten of wondverzorging.

Veiligheid onder druk

De Beurs: "Dit zijn extreme voorbeelden, maar dit soort dingen komen voor." De grootste zorg volgens de FNV-bestuurder is dat er momenteel zorg verleend wordt en dat we geluk hebben dat er nog geen grote ongelukken zijn gebeurd. In het rapport geven drie van de tien zorgmedewerkers aan dat de veiligheid en gezondheid van patiënten wel onder druk komt te staan.

Klomp had als stagebegeleider twee uur extra in de week om haar stagiairs te begeleiden, maar dat was al niet te doen. Door tijdgebrek liet ze haar stagiaire gesprekken met kwetsbare cliënten alleen voeren. "Als ik dan achteraf hoorde wat er was gezegd, dan vond ik het toch jammer dat ik er niet bij was. Voor de cliënt én de stagiaire zelf."

Leerlingen vallen massaal uit

Door de hoge werkdruk en onzekerheid die de leerlingen ervaren tijdens hun leer-werkplek vallen veel leerlingen uit door langdurige ziekte, zoals burn-outs.

De Beurs: "Eerder bleek al dat ruim de helft van de leerlingen overweegt te stoppen met hun opleiding na een vervelende stageperiode.

Vervolgstappen

Volgens De Beurs is het doel van het rapport vooral om bewustwording te creëren over de problemen op de stageplaatsen. De volgende zet is nu aan de werkgevers en onderwijsinstellingen om met oplossingen te komen.

"Uiteraard denken we hier graag over mee. En natuurlijk krijgt dit rapport ook aandacht in onze reguliere contacten met werkgevers- en brancheorganisaties."

FNV-bestuurder Cor de Beurs en ervaringsdeskundige Marieke Klomp over inzet stagiaires bij complexe

Ster advertentie
Ster advertentie