Verpleeghuizen versoepelen: 'Mam voelt zich gekooid'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verpleeghuizen versoepelen: 'Mam voelt zich gekooid'

Vanaf vandaag mogen coronavrije verpleeghuizen, een maand eerder dan gepland was, weer meer bezoek ontvangen. In Spraakmakers spraken we mensen die in de startblokken staan om hun dierbaren te bezoeken. Hoe hebben zij de lockdown beleefd?

Stand.nl: Het is goed dat verpleeghuizen zelf de mate van versoepeling kunnen bepalen

Video niet beschikbaar

'Ze moet eruit'

Theda Niehoff heeft haar moeder van 86 al drie maanden niet gezien. Ze zit al maanden binnen, eerst vanwege de uitbraak van het Norovirus en daarna de lockdown vanwege COVID.

Niehoff zag de situatie van haar moeder met de dag verslechteren. Normaal ging ze dagelijks naar buiten. "Ze heeft een afname in spiermassa, de functie van het long- en hart neemt af."

De gevolgen zijn groot. Gisteren brak haar moeder haar been. Wat haar betreft waren er te veel regels en te weinig maatwerk. "Het is ethisch niet uit te leggen dat ze niet naar buiten kunnen. Ik pleit met heel mijn hart dat deze groep naar buiten moet."

Maar ondanks de mogelijkheid tot versoepeling leidt dit nu u al tot grote spanningen tussen bewoners, hun familie, medewerkers, cliëntenraden en directies. Sommige verpleeghuizen houden de versoepeling van de regels namelijk tegen en zijn daarmee strenger dan strikt noodzakelijk is. Daardoor lopen emoties tussen verpleeghuizen en familieleden nu soms hoog op.

'Jammer dat ons geen vertrouwen is gegeven'

De moeder van mevevrouw Sneijder is 100 jaar oud en woont al ruim 18 jaar in een aanleunwoning. Waar ze eerst dagelijks hulp kreeg van haar familie en kinderen, viel dit door de corona-lockdown stil. "Ze zit al twaalf weken opgehokt in haar huis. Ze kan niet eens naar haar balkon", vertelt mevrouw Sneijder.

Ze is als dochter, maar vooral ook als mantelzorger, erg teleurgesteld in het beleid van het tehuis. Ze denkt dat er binnen de veiligheidsvoorschriften veel meer mogelijk was geweest om haar moeder te helpen. Bovendien zat haar moeder niet in het verzorgingstehuis, maar in een aanleunwoning waar ze hulp van haar naasten nodig had.

'Ze werd apathisch'

"Eerst was ze heel sterk van geest, maar daar kwamen de laatste tijd barsten in. Ze werd apathisch, verdrietig en opstandig." Sneijder vindt het jammer dat het tehuis niet met hen in gesprek is gegaan en dat ze het vertrouwen hebben gerkegen om samen tot een werkbare oplossing voor haar moeder te komen."

Stand.nl: Het is goed dat verpleeghuizen zelf de mate van versoepeling kunnen bepalen

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie