180 Rohingya-vluchtelingen die al weken werden vermist mogelijk verdronken

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 180 Rohingya-vluchtelingen die al weken werden vermist mogelijk verdronken

De Verenigde Naties (VN) vrezen voor het leven van 180 Rohingya-vluchtelingen die al weken werden vermist. De slachtoffers waren aan boord van een boot die eind november was vertrokken uit Bangladesh, waar honderdduizenden Royinga in overvolle vluchtelingenkampen leven omdat ze in buurland Myanmar al jaren met geweld worden vervolgd. In het NOS Radio 1 Journaal vertelt correspondent Mustafa Marghadi wat er is gebeurd.

Video niet beschikbaar

Geen perspectief

VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zegt dat de boot waarschijnlijk niet zeewaardig was en begin december al op drift was geraakt. Volgens de organisatie kunnen familieleden van de opvarenden geen contact meer met hen krijgen. "Ze gaan ervan uit dat ze allemaal dood zijn", meldt UNHCR. Een woordvoerder van de vluchtelingenorganisatie zegt "tegen beter weten in" te hopen dat de 180 vermisten nog in leven zijn.

Als wordt bevestigd dat de 180 opvarenden allemaal zijn omgekomen, zal 2022 volgens de VN de boeken ingaan als een van de dodelijkste jaren voor de islamitische Rohingya-vluchtelingen sinds 2014. Tot nu zijn dit jaar al 200 Rohingya om het leven gekomen of vermist geraakt op zee.

"De Rohingya hebben in Bangladesh, waar ze in enorme vluchtelingenkampen leven, geen enkel perspectief op een beter leven: het land kan ze geen werkplek of vaste woonplaats bieden", vertelt Marghadi. "Daarom zoeken veel van hen hun toevlucht in landen als Indonesië en Maleisië."

Vluchtelingen helpen

De afgelopen weken nemen de berichten over gevluchte Rohingya toe. Gisteren werden kwamen 57 vluchtelingen aan land in een vissersdorp in de de Indonesische provincie Atjeh op Sumatra, vele honderden kilometers over zee vanaf Bangladesh. Volgens de lokale autoriteiten hebben inwoners van het dorp de Rohingya geholpen om vanaf hun houten bootje aan land te komen.

Eerder deze maand had UNHCR landen in Zuidoost-Azië dringend opgeroepen om de Rohingya-vluchtelingen te helpen. Naar eigen zeggen had de vluchtelingenorganisatie meldingen gekregen over enkele honderden vluchtelingen die op verschillende boten op zee waren gestrand. Vorige week werden voor de kust van Sri Lanka ruim honderd Rohingya gered.

"VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR smeekt regeringen in de regio om met een gezamenlijke aanpak te komen, maar toch zitten veel landen niet op de Rohingya te wachten. Geen van de landen heeft bijvoorbeeld reddingsacties opgezet om bootjes in nood te helpen. In Atjeh, een diepreligieuze moslimregio, zijn de vluchtelingen wel welkom, maar volgens UNHCR schiet Zuidoost-Azië als geheel tekort", aldus Marghadi.

180 Rohingya-vluchtelingen die al weken werden vermist mogelijk verdronken

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie