Buitenland

Rohingya ook in bittere omstandigheden in Pakistan: 'Waarom doet niemand iets?'

foto: Wilma van der Matenfoto: Wilma van der Maten
  1. Nieuwschevron right
  2. Rohingya ook in bittere omstandigheden in Pakistan: 'Waarom doet niemand iets?'

Het is niet voor het eerst in de geschiedenis dat duizenden Rohingya-moslims Myanmar ontvluchten. De eerste golf vluchtelingen verliet het land in de jaren 60 toen militairen een staatsgreep pleegden. Samen met de boeddhistische meerderheid verjoegen ze de moslimminderheid. Velen van hen belandden in Pakistan, waar ze een uitzichtloos bestaan leiden.

Verslaggever Wilma van der Maten reisde af naar de sloppenwijken van de Pakistaanse havenstad Karachi. Daar wonen naar schatting een miljoen Rohingya's. Een bewoner vertelt hoe destijds zijn hele familie werd vermoord. Hij begint te huilen. "Het is nu een herhaling van toen."

Kinderhandel

Generaties zijn inmiddels in deze Pakistaanse sloppenwijken geboren; zonder geboortecertificaat en zonder identiteitsbewijs. En zonder al die papieren mogen kinderen niet naar school en mogen hun ouders niet werken. Kinder- en vrouwenhandel is aan de orde van de dag. Mensen hebben hier geen enkel recht, want ze zijn illegaal. Van der Maten: "De kinderen hier zien er vies uit, geen van hen weet hoe oud ze zijn. En je kan ook niet terug, want je hebt geen land."

Tieners radicaliseren

Ondertussen radicaliseren er steeds meer gefrustreerde jongeren, die door extreme bewegingen uit de krottenwijken worden gehaald voor een jihad om aanslagen te plegen. Bewoner Rana: "Er zijn hier tieners uit de wijk gehaald. Eén daarvan was bijvoorbeeld betrokken bij de aanslag op een rechter."

De gemoederen in de wijk lopen hoog op als de huidige situatie van Rohingya in Myanmar ter sprake komt. Rana: "Als wij hier met onze beperkte toegang al weten wat daar voor misstanden plaatsvinden – hele dorpen worden verbrand, vrouwen worden verkracht – dan moet de internationale gemeenschap dat toch ook weten? Waarom doet niemand iets?"

Ster advertentie
Ster advertentie