'Allergrootste fout Rutte? De verpleeghuizen zijn vergeten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Allergrootste fout Rutte? De verpleeghuizen zijn vergeten'

Nu de maatregelen rondom corona worden versoepeld, is het tijd de balans op te maken. Wat ging er wel en vooral ook niet goed? "De verpleeghuizen zijn het putje van de coronacrisis", aldus advocaat Liesbeth Zegveld in Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

"Er is veel te laat in gegrepen en er waren geen beschermende maatregelen", zegt Zegveld. Toen alles weer enigszins onder controle was, bleven de verpleeghuizen dicht. "Mensen die overlijden waar geen bezoek bij kan, mensen die niet naar buiten kunnen. Dat kan niet. Het was heel rigoureus."

'Laatste woord niet gezegd.'

Tijdens de coronacrisis waren er overlijdensgevallen buiten corona om, waar familie ook niet bij mocht. Zegveld: "Zijn dat geen schendingen? De advocaat denkt dat hier het laatste woord nog niet over gezegd is en sluit niet uit dat er rechtszaken volgen na de coronacrisis.

'Allergrootste fout Rutte'

Rutte's allergrootste fout in de crisis is ook volgens columnist Sheila Sitalsing het beleid rondom de verpleeghuizen. "Er was zoveel focus op de ic, de gezondheidszorg en de ziekenhuizen. Alles stond in het teken daarvan. De verpleeghuizen zijn vergeten."

In de verpleeghuizen is, in tegenstelling tot in de ziekenhuizen, volgens Sitalising geen maatwerk geleverd. "Ze gingen generiek op slot en dat heeft voor heel veel ellende en onnodig leed gezorgd."

'Hoeveel levens gaat dit kosten'

Ook huisarts Danka Stuijver noemt de grote focus op de ic problematisch. "We bieden nog steeds onze zorg aan met de handrem erop." Steeds meer artsen vragen zich af hoeveel levens dit gaat kosten.

Nog steeds zijn enorm veel bedden gereserveerd voor mogelijke nieuwe coronapatiƫnten. "Dat gaat ten koste van andere operaties." Onlangs zag Stuijver een meisje van begin twintig, met een zwelling in de hals. Zij ging al later naar de huisarts, en werd daar ook afgehouden omdat het wel een opgezwollen kliertje zou zijn.

"Toen ik haar zag maakte ik me meteen heel veel zorgen". Het meisje bleek schildklierkanker te hebben dat vroeg gediagnosticeerd en behandeld moet worden, zeker op die leeftijd. "Van al die maatregelen gaat zij merken van de gevolgen zijn."

Maurice de Hond en Jaap van Dissel

Toch heeft Stuijver ook respect voor Rutte en de manier waarop hij van de een op de andere dag knopen moest doorhakken, ook voor de zorg. Dat was niet gestoeld op wetenschappelijk bewijs, omdat dat er niet was.

Om dat draagvlak te houden onder artsen, moet Rutte nu laten zien op welk onderzoek hij zich berust. Een van Stuijvers collega's opperde: "Misschien moet Maurice de Hond eens in debat gaan met Jaap van Dissel van het RIVM." Als arts baseert Stuijver zich bij uitstek op de wetenschap en dus wil ze weten hoe het zit. "Leg het ons maar uit waarom we moeten doen wat we nu doen."

'Dolblij met Rutte'

Ook Sitalsing is ondanks haar kritiek tevreden met Rutte. Met name de "kenmerkende blijmoedigheid en souplesse" waarmee hij alle neuzen in dit land dezelfde kant op kreeg. "Hij heeft het gevoel gegeven: we doen dit voor jullie. Ja, we stuntelen ons er doorheen, maar geef ons het voordeel van de twijfel." Gezien de peilingen waarin VVD veel zetels scoort lijkt hij het vertrouwen ook te hebben. Sitalsing: "Ik ben dolblij dat we hem hebben gehad om ons door deze crisis te leiden."

Stand.nl: Premier Rutte heeft ons goed door de coronacrisis geloodst

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie