Nieuwe Jortcast: Leven met de dood in een risicovrije wereld

foto: Privébeeldfoto: Privébeeld
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe Jortcast: Leven met de dood in een risicovrije wereld

"Als je leeft, moet je er echt plezier aan beleven," zegt Geert Kazemier, chirurg en directeur van het Cancer Centrum (Amsterdam UMC), vandaag in de Jortcast Deluxe. Ook hij ondervond problemen van de achtergestelde zorg ten gevolge van corona. "Die onzekerheid was eigenlijk het allerlastigst." Dr Kelder vraagt zich af of we in de risicovrije Westerse wereld nog wel in staat om te leven met de dood. Luister het gesprek hieronder, of in je podcastapp:

#357 - Jortcast Deluxe: Leven met de dood in een risicovrije wereld - De Jortcast

"Als je leeft, moet je er echt plezier aan beleven," zegt Geert Kazemier, chirurg en directeur van het Cancer Center (Amsterdam UMC), vandaag in de Jortcast Deluxe. "Je moet nu plezier maken, niet pas gaan leven na je pensioen. En wees niet te bang voor dat einde."

Hoop als er geen hoop meer is

Prof. dr. Kazemier, gespecialiseerd in het behandelen van kanker in de lever en pancreas, voert iedere week meerdere slechtnieuwsgesprekken met patiënten. Ondanks zijn handelen is van die patiënten na vijf jaar nog slechts 1 op de 5 in leven. Zijn filosofie is dat er ook hoop is als er geen hoop meer is.

"De gesprekken die we hebben gaan ook wel over de lengte van het leven, maar met name over de kwaliteit daarvan. Mensen die zijn opgegeven krijgen een verdieping in hun relatie met hun naasten en geliefden. Hun kwaliteit van leven is niet veel minder dan die van jou en mij."

Leven met de dood

Ook hij ondervond problemen van de achtergestelde zorg ten gevolge van corona. Toen hij een jonge patiënt niet meteen kon opereren dacht hij: "Normaal had ik hem de week daarna geopereerd, maar nu wist ik het zelf ook niet en dat voelde hij aan. Die onzekerheid was eigenlijk het allerlastigst." Dr Kelder vraagt zich af of we in de risicovrije Westerse wereld nog wel in staat om te leven met de dood.

Meer afleveringen uit de Jortcast Deluxe

Luister alle gesprekken uit deze zomerserie:

Ster advertentie
Ster advertentie