Wetenschap & Techniek

Jortcast Deluxe: Van de Club van Rome tot nu: in gesprek met een groene goeroe

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jortcast Deluxe: Van de Club van Rome tot nu: in gesprek met een groene goeroe

"De voorspellingen van de Club van Rome kloppen nog steeds," zegt Wouter van Dieren (80), die zelf lid is, vandaag in de Jortcast Deluxe. "En die was: In 2050 is er bijna niemand meer over op de wereld die nog leeft." Maar Van Dieren, oervader van de Nederlandse milieubeweging, heeft een plan: met een armada van 600 zeilschepen naar Antarctica.

#356 - Jortcast Deluxe: Van de Club van Rome tot nu: in gesprek met een groene goeroe

"De voorspellingen van de Club van Rome kloppen nog steeds," zegt Wouter van Dieren (80) vandaag in de Jortcast Deluxe. De oervader van de Nederlandse milieubeweging lekte in 1971 een conceptversie van hun rapport Grenzen aan de groei aan de Nederlandse pers.

Bevolkingsexplosie

Van Dieren: "Hun voorspelling was: In 2050 is er bijna niemand meer over op de wereld die nog leeft. Bevolkingsexplosie, bevolking heeft geen eten meer, industriƫle productie stort in elkaar vanwege een tekort aan grondstoffen. Twee weken geleden is, door KPMG nota bene, dat hele rapport weer eens nagerekend en zij komen met precies dezelfde conclusies."

Dr Kelder: "En eigenlijk kan je daar niet van slapen. Ik neem aan dat je al vijftig jaar wakker ligt."

Van Dieren: "Nee hoor, geen sprake van. Waarom zou ik?"

Smelten van ijskappen tegengaan met wonderplan?

Van Dieren, tevens woonachtig op Terschelling, legt in Jorts duinhuis uit dat er nog altijd hoop is voor het voortbestaan van de mens, en komt met een opzienbarend, volgens Jort "bijna jongensdroomachtig" plan om het smelten van de ijskappen op de Noordpool tegen te gaan.

"We gaan de Noordpool herbevriezen door zoutkristallen de cumulus in te schieten en zo een deken over het continent te trekken." Hoe gaat hij dat doen? Met een armada van 600 zeilschepen.

Ster advertentie
Ster advertentie