dr Kelder en Co
AVROTROS

'Sharia en jihad, die hebben we hier al'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Sharia en jihad, die hebben we hier al'

“Ik rekruteer dagelijks voor jihad”, zegt professor Maurits Berger (een beetje plagerig) vandaag in de Jortcast Deluxe, de zomerserie van De Jortcast. Jihad betekent voor hem namelijk dat je goed moet nadenken. De hoogleraar islam en het Westen aan de Universiteit Leiden stoort zich aan de babylonische spraakverwarringen rondom de islam en pleit voor shariarechtbanken in Nederland. Ook vraagt hij zich af waarom een vrouw niet gewoon een hoofddoek kan dragen. "Wat is daar nou mee? Jij loopt toch ook met je bretellen." Beluister de nieuwe Jortcast - de eerste van een speciale zomerreeks - hieronder, óf in je podcastapp.

#352 - Jortcast Deluxe: "Sharia en jihad, die hebben we hier al" - De Jortcast

Zijn leerstoel, de islam en het Westen aan de Universiteit Leiden, wordt betaald door een gift van de sultan van Oman. “Maar”, verzekert Berger, “ik sta niet op de payroll van de sultan”.

De arabist baarde opzien toen hij in een interview pleitte voor shariarechtbanken in Nederland. “We hebben al een sharia”, stelt hij. Jort: “Ik dacht dat we gewoon het burgerlijk wetboek hadden”. Sharia is volgens Berger een veel breder begrip dan handen afhakken. “Het is ook hoe je bidt, de ramadan, hoe je met je buurman omgaat.” Het zijn de leefregels van orthodoxe moslims, het is meer dan alleen de lijfstraffen die wij ermee associëren.

Daarop vraagt Jort zich af waarom we ons in Nederland überhaupt iets moeten aantrekken van de Koran. “Dat hele gedonder met die cartoons van Mohammed, ik dacht dat we dat na tweehonderd jaar achter de rug hadden. Het begint allemaal weer opnieuw, alsof de klok wordt teruggedraaid.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie