Podcast
AVROTROS

Microfobie of juist de angst voor het grote?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Microfobie of juist de angst voor het grote?

Dr Pepijn van Houwelingen, sinds vier maanden Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie, past met zijn drie masters en een PhD aan de Hiroshima City University perfect binnen de partij met de grootste doctorendichtheid, maar, merkt dr Kelder op: “Je hebt een prachtig cv, je kunt alle kanten op, je bent deze week vader geworden. Ik bedoel: je hebt veel te verliezen. Waarom begin je eraan?” Waarom kiest een gestudeerd en rationeel mens voor een partij die zich laat meeslepen in nostalgische emoties? Beluister de podcast in je favoriete podcastapp of hieronder:

#353 - Jortcast Deluxe: Microfobie of juist de angst voor het grote? - De Jortcast

Van Houwelingen verdedigt vandaag in de Jortcast Deluxe, de zomerserie van de Jortcast, zijn essay - door Jort bondig omschreven als “echt een nerdenhuiswerkstukje” - over onze angst voor het kleine.

Microfobie of juist macrofobie?

Microfobie, ook wel macrofilie, de voorliefde voor grote dingen, instituten, structuren, het vervagen van grenzen; kortom: in de ogen van Van Houwelingen een groot kwaad met rampzalige gevolgen. Scholen, ziekenhuizen, en uiteraard ook de EU worden almaar groter, en de Nederlandse burger ziet zichzelf krimpen. De vraag is echter of er binnen de partij niet zoiets heerst als macrofobie: de angst voor het grote.

Het aantal scholen, ziekenhuizen (etc.) is door de jaren heen fors gedaald, ofwel: ze zijn groter geworden. Jort: “wat is het probleem?” Van Houwelingen: “Er is een gulden middenweg, zoals met alles. En hierin zijn we veel te ver doorgeschoten.”

Klok terugdraaien?

Jort: “Ik lig liever in een heel groot academisch ziekenhuis waar ze grote researchcapaciteiten hebben, dan in een of ander klein streekziekenhuis waar ze van toeten nog blazen weten. Wil jij de klok terugdraaien?”

Vanwege de Olympische Spelen zijn er geen reguliere radio-uitzendingen van dr Kelder en Co. Jort serveert zijn luisteraars daarom een aantal lange gesprekken onder de noemer Jortcast Deluxe. Elke woensdag en vrijdag een nieuw gesprek. Woensdag aanstaande zit Eva Rovers aan zijn keukentafel om het te hebben over Boudewijn Buch, rebellie en burgerberaad.


Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie