Tweede Kamerverkiezingen 2023
KRO-NCRV

Job Cohen over Omtzigt: 'Aarzelen over premiersvraag kan ook tegen gaan werken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Job Cohen over Omtzigt: 'Aarzelen over premiersvraag kan ook tegen gaan werken'

Het is nog altijd de vraag of Pieter Omtzigt zichzelf naar voren gaat schuiven als premier kandidaat. Bij ieder debat en interview gaat het erover, maar de politicus geeft tot nog toe niet thuis. Dat afwachten kan hem ook nog eens uiteindelijk kiezers gaan kosten, zegt oud-politicus Job Cohen bij Spraakmakers.

Stand.nl: Het draait in de campagne te veel om wie er premier wil worden

Eeuwige vraag

"Ik begrijp dat de discussie hierover gaat", zegt Cohen over de eeuwige premiersvraag aan Omtzigt en andere partijen. Maar de oud-politicus denkt dat Omtzigt veel beter in de Tweede Kamer kan gaan zitten na de verkiezingen. "Dat is een rol die hem veel beter zou passen."

Ervaring

Volgens Cohen ligt Omtzigts kracht bij wat hij hiervoor heeft gedaan, onder andere wat betreft de Toeslagenaffaire, en noemt hem een "goed Tweede Kamerlid". Dat betekent echter niet dat hij ook premier moet worden. "Hij heeft geen bestuurlijke ervaring", gaat Cohen verder. "Alles wat hij tot nu toe heeft gedaan, is heel verstandig. Maar het feit dat hij nu zo aan het aarzelen is, kan ook tegen hem keren."

Stoïcijns

"Mensen gaan op Omtzigt stemmen vanuit een waardering voor het werkt dat hij doet, waaruit je ziet dat de persoon heel belangrijk is", voegt Floor Bremer, politiek verslaggever bij RTL Nieuws, toe. Bremer begrijpt heel goed dat er telkens gevraagd wordt aan Omtzigt of hij premier wil worden. "We komen natuurlijk geen steek verder. Hij blijft het heel stoïcijns geheimhouden."

'Gaat er niet om'

"Het haalt de kracht van de verkiezingen weg. Het gaat om de standpunten van de partijen", reageert luisteraar Inie. Daar is luisteraar John het mee eens: "Of je nu links of rechts bent, er zijn een hele hoop zaken die we moeten oplossen met z’n allen. Het gaat er niet om wie premier wordt." Ook luisteraar Danielle deelt dit sentiment: "Premierschap komt wel goed, die persoon is niet zo belangrijk, het gaat erom: waar gaan die politici straks om strijden?"

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie