Tweede Kamerverkiezingen 2023
EO

Yesilgöz: 'Denk niet dat Omtzigt premier wil worden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Yesilgöz: 'Denk niet dat Omtzigt premier wil worden'

Pieter Omtzigt wil uiteindelijk geen premier worden, denkt VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz. Dat zei ze maandagavond in de uitzending van het Verkiezingscafé van Dit is de Dag (EO). "Als je zo lang twijfelt over zo’n zwaar ambt, dan ga ik er eigenlijk vanuit dat je het niet gaat doen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tot op heden heeft NSC-leider Pieter Omtzigt nog geen antwoord gegeven op de vraag of hij premier wil worden, als die kans zich voordoet na de naderende verkiezingen. Yesilgöz gaat daar niet meer vanuit, vertelt ze. "Het gaat wel over de vraag of je er klaar voor bent om dit land te leiden en de grootste te worden. Om daarna te zeggen: pak je die verantwoordelijkheid? Ik denk zelf: als je zo lang twijfelt over zo’n zwaar ambt, dan wil je niet. Dus ik ga er eigenlijk vanuit dat hij het niet gaat doen."

"Als je op een plek komt te zitten om bijvoorbeeld het land te leiden, wil je dat ook doen aan de hand van alle informatie die je kunt hebben", zegt Yesilgöz over het ambt van premier. "Maar soms is dat niet 100 procent van de informatie. Soms moet je snel kunnen schakelen en besluiten nemen. En dan moet je ook kunnen laten zien wat de consequenties zijn en daarmee aan de slag gaan."

De kiezer heeft nu recht op duidelijkheid, vindt ze. "Het is echt bijna 22 november."

Doorrekening

Ook kraakt Yesilgöz nog een kritische noot over het feit dat het verkiezingsprogramma van NSC niet is doorgerekend door het CPB: "Ik vind dat je het de kiezer niet kunt maken om te zeggen: we zien wel. 'Dit zijn al mijn plannen, maar ik ga ze niet concreet maken en ik ga ook niet vertellen of de rekening bij jou komt te liggen'. Ik vind dat niet fair."

Kom langs in het DIDD Verkiezingscafé!

Verschillende lijsttrekkers brengen de komende tijd een bezoek aan het Dit is de Dag (DIDD) Verkiezingscafé. Het mooie is dat jij daarbij kan zijn en zelf ook vragen kan stellen aan de politici.

Het DIDD Verkiezingscafé trekt door het hele land en opent de deuren om 18.00 uur. Het eerste drankje is van ons dus kom vooral langs op deze locaties. Let op: aanmelden en geldige legitimatie is verplicht.

Donderdag 16 november – Rob Jetten (D66)

  • Thiemeloods: Leemptstraat 34, Nijmegen

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie