Tweede Kamerverkiezingen 2023
BNNVARA

Sandra Beckerman (SP) over stikstofcrisis: 'Laten wij weinig horen, of worden we weinig uitgenodigd?'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sandra Beckerman (SP) over stikstofcrisis: 'Laten wij weinig horen, of worden we weinig uitgenodigd?'

In aanloop naar de verkiezingen bespreekt De Nieuws BV in Kies Wijzer zeven grote thema's met zeven grote partijen. Vandaag bespreken we stikstof en landbouw met Sandra Beckerman van de SP. Haar partij heeft een sleutelrol vervuld bij de vorming van de stikstofwet, maar we horen hen er weinig over tijdens de verkiezingen. "De SP zegt al vanaf haar oprichting dat deze landbouw niet goed voor boeren, niet goed voor dieren en niet goed voor de omgeving is", zegt Beckerman in De Nieuws BV.

Dat de partij zich nu publiekelijk weinig uit over stikstof is geen strategische zet om boer-sympathisanten aan hun kant te houden, zegt Beckerman. "Laten wij weinig horen, of worden wij te weinig uitgenodigd?", vraagt de politica zich af. Volgens haar heeft de partij extreem veel sympathie voor 'de boeren die nog niet weten waar zij aan toe zijn'.

Beckerman is juist van mening dat de partij te weinig aandacht krijgt voor de dingen die wel goed gaan, en verwijst naar een artikel van Trouw, waarin gezegd wordt dat de SP het meest betrokken van de Tweede Kamer is bij nieuwe wetsvoorstellen. Bovendien vindt ze dat de SP de partij is die het "hardst oppositie voert op thema's als Groningen en Toeslagen."

'Grote vraagtekens' bij stikstofwet

SP-partijvoorzitter Lillian Marijnissen stelde eerder nog 'grote vraagtekens' toen de stikstofwet in een uitzending van Goedemorgen Nederland werd behandeld, maar 22 dagen later sloot de partij een akkoord met het kabinet en steunden ze de wet. "Het probleem met al die wetten die er nu zijn, ook die wij gesteund hebben, is de uitvoering die het kabinet moet doen want die blijft heel erg achter", zegt Beckerman. Volgens haar mist er visie, en is dat de reden dat we blijven 'vastzitten'.

Ook wilde de partij de stikstofuitstoot in 2030 gehalveerd hebben, maar dat is bijgesteld naar 2035. "Als je ons diep in het hart kijkt, zie je dat we het in 2012 al wilden", zegt Beckerman. De ambities van de partij liggen daar nog steeds, maar het had de prioriteit om uit de stikstofcrisis te komen. "Dat is in eerste instantie gelukt met de stikstofwet, maar vervolgens kregen we een kabinet dat geen knopen doorhakt waardoor we nu misschien nog wel dieper in de crisis komen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Minister Stikstof en Landbouw: Sandra Beckerman?

Als Beckerman minister op het gebied van stikstof en landbouw zou worden, heeft ze haar plan om het stikstofprobleem op te lossen in ieder geval al klaarliggen: "Boeren moeten een goed inkomen kunnen verdienen, schaalvergroting stoppen, megastallen zijn we nooit voorstander van geweest. Investeren in natuur en om tafel met alle boeren die wel willen maar nu niet kunnen." Ze vindt echter ook dat een bredere aanpak benodigd zal zijn omdat de politica van mening is er alweer nieuwe problemen op de loer liggen, zoals vervuiling van het water en boeren die wel de omschakeling willen maken maar niet kunnen.

Hoe wil de SP dat betalen?

Plannen kosten geld, maar de SP doet niet aan doorrekeningen van het Centraal Planbureau. Hun webpagina 'Zo betalen we dat' stuurt de gebruiker door naar een andere pagina, waar alleen plannen worden genoemd, maar geen concrete cijfers. "Ik ben een SP'er die heel erg voor het doorrekenen is", zegt Beckerman. Volgens haar is het CPB het probleem, de politica noemt hen een 'neoliberale thuisfluiter' en zegt zelf fan te zijn van het Duitse systeem.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie