Binnenland
WNL

Voormalig-CPB directeur Teulings: klimaat- en stikstoffonds ongelukkig idee

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Voormalig-CPB directeur Teulings: klimaat- en stikstoffonds ongelukkig idee

Toen het kabinet aantrad was er geld over, waarna er geld is gestopt in het instellen van een klimaat- en stikstoffonds. Voormalig-CPB (Centraal Planbureau) directeur Coen Teulings noemt die fondsen een 'ongelukkig idee'. Volgens hem was het geld in grote lijnen al bestemd, maar was er niet goed gekeken naar waar het geld precies aan moest worden uitgegeven.

Video niet beschikbaar

"Dat leidt er alleen maar toe dat iedereen verlekkert naar zo’n potje geld, want daar hebben we al over besloten dat we het mogen uitgeven." Hij denkt dat er beter tegelijk moet worden besloten wat je uitgeeft en waar het aan wordt uitgegeven. "Je kunt maar beter gewoon hom en kuit geven", vertelt Teulings in Sven op 1.

De voormalig directeur van het Centraal Planbureau stelt dat Den Haag inmiddels realiseert dat dit niet de beste manier was. "We zijn hier niet gelukkig van geworden. Het heeft tot veel discussie geleid." Kortom: "Zonder die fondsen zijn we beter af."

De potjes geld zijn natuurlijk niet opeens verdwenen, maar Teulings blijft standvastig. "We hebben een begrotingskader. Dat stellen we vast en we beslissen tegelijkertijd waar het geld vandaan komt en hoe we het uitgeven."

Coen Teulings (voormalig CPB-baas) over de aanloop naar Prinsjesdag en de begroting (1 september 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie