Binnenland
NOSNTR

'Uitkoopregeling piekbelasters zal natuur niet ten goede komen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Uitkoopregeling piekbelasters zal natuur niet ten goede komen'

Hoeveel profijt heeft de natuur van de uitkoopregeling? In opdracht van de NOS maakten wetenschappers die berekening en wat blijkt: als de overheid alle piekbelasters opkoopt, zal de stikstofneerslag in natuurgebieden met hooguit 2,5 procent dalen. NOS-redacteur Thomas Spekschoor was te gast in Nieuws en Co om meer uitleg te geven.

"Het klinkt niet als veel", zegt journalist Thomas Spekschoor. "Het zijn ook máár 3000 piekbelasters, in vergelijking met 50.000 boerderijen alleen al in Nederland. We kijken dus naar maar een klein gedeelte."

'Winst gaat deels naar wegenbouw'

"Dan is het ook nog zo dat een deel van die 2,5 procent winst naar bouwvergunningen gaat. In Nederland krijgen we bijna geen stikstofvergunningen voor het bouwen van wegen."

"Een van de oplossingen daarvoor is die uitkoopregeling. De stikstofruimte die vrijkomt, komt dus niet ten goede aan de natuur, maar aan wegenbouw", legt Spekschoor uit.

'Niet meer dan een beginnetje'

"Er zit wel heel veel onzekerheid omheen. Het berekenen ervan is heel ingewikkeld. Het zou nog minder kunnen zijn, maar ook meer. We zijn van gemiddelden uitgegaan en dan kom je dus op die 2,5 procent uit."

"We weten ook nog niet welke piekbelasters mee gaan doen aan de regeling", aldus Spekschoor. "Het is een beginnetje, niet veel meer dan dat."

"De piekbelasters werden door andere boeren toch een beetje gezien als een soort stootkussen: als die allemaal uitgekocht zijn, hoeven wij minder te doen."

'Opgave wordt groter'

"Er is dan in een keer een grote slok uit die stikstofemmer. Nu dat slechts een slokje blijkt te zijn, zal er toch meer verwacht worden van andere boeren", stelt Spekschoor. "Maar niet alleen van boeren."

"Er zijn allerlei stikstofbronnen, dus het betekent dat voor de hele Nederlandse samenleving de opgave groter wordt."

nc stikstof

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie