Sport

Oud-basketbalcoach Ton Boot komt met boek: 'Ik heb bijna alles anders gedaan'

AVROTROS
foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-basketbalcoach Ton Boot komt met boek: 'Ik heb bijna alles anders gedaan'

Oud-basketbalcoach Ton Boot is een van de succesvolste coaches die Nederland gehad heeft. Hij werd maar liefst 14 keer landskampioen met 5 verschillende clubs en wordt coach van de eeuw genoemd. Volgende week wordt Boot 80 jaar en komt hij met het boek Voorkom de crisis. "Dat boek is eigenlijk bij toeval gekomen", legt de coach uit aan Humberto Tan.

"Toon Gerbrands heeft aangedrongen dat ik het zou gaan schrijven. En ik begon het schrijven eigenlijk steeds leuker te vinden", vertelt Boot.

'Ik heb het anders dan anderen gedaan'

Zonder te overdrijven kwam Boot erachter dat het eigenlijk ook wel heel bijzonder is wat hij heeft gepresteerd. "Het zet aan het denken. Ik heb het anders dan anderen gedaan. Bijna alles. Bijvoorbeeld mijn sabbatical years die elke drie of vier jaar." Boot stopte dan met coachen en ging dan bij andere coaches kijken. "Om anders te worden."

Boot hield ook geen rekening met zijn omgeving bij het coachen. "Terwijl andere coaches dat wel doen. Die denken over hoe het publiek zal denken of de voorzitter. Maar door dat niet te doen kan je gewoon denken: goed is goed en slecht is slecht. Daardoor ben ik heel duidelijk en consequent." Dat kan alleen als er een vertrouwensband is tussen spelers en de coach. "Dat heb ik zo hoog in het vaandel staan."

De neerwaartse spiraal voorkomen

Boots boek heet Voorkom de Crisis en dat is eigenlijk ook de manier waarop Boot coacht. "Als je in de neerwaartse spiraal terechtkomt is er geen enkele literatuur die zegt wat je dan moet doen. Feyenoord verliest 7 wedstrijden achter elkaar. Niemand weet wat men daar aan moet doen. Dus je gaat pappen en nat worden, net zoals nu eigenlijk bij corona. Terwijl er iets gebeurt is waardoor je nu crisis zit. En daar ga ik dan naartoe. En dat heb ik eigenlijk mijn hele carrière gedaan."

Om die crisis te voorkomen probeerde Boot altijd een goede cultuur te creëren. "En dan is mijn redenering: je valt nooit zo vaak en nooit zo lang." Boot zit dus aan de voorkant van de crisis. "Het is de cultuur van de goede gewoonte en positivisme. Terwijl je in de sport veel negativiteit ziet en pessimisme." En dat probeerde Boot altijd voor te zijn in zijn team, door dus een hele goede cultuur te creëren. "Bij mij heb je dus nog nooit het woord 'shit' gehoord."

Benieuwd geworden naar het hele gesprek met Ton Boot? Luister het hier terug:

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie