Sport
BNNVARA

Russische sporters uitsluiten van evenementen, het zit Derk Sauer niet lekker

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Russische sporters uitsluiten van evenementen, het zit Derk Sauer niet lekker

De sportwereld keert zich tegen de Russische oorlog in Oekraïne en Russische sporters zijn op steeds meer sportevenementen niet welkom. Journalist Derk Sauer vindt het onbegrijpelijk dat Russische sporters uitgesloten worden van evenementen als Wimbledon. "De atleten zijn niet schuldig, ik vind dat wij atleten moeten beoordelen op hun sportprestaties." In de Tour de France fietst wél een Rus mee: Aleksandr Vlasov. In De Nieuws BV vertelt Sauer over zijn passie voor de wielersport.

Het zit Derk Sauer niet lekker dat Russische sporters worden uitgesloten van deelname aan sportevenementen. "Sporters zijn die oorlog niet begonnen en zijn niet actief in de Russische politiek. Als sporters actief mee doen, of actief propoganda verspreiden, dan wordt het een ander verhaal", zegt Sauer. Ondertussen is de tiende etappe van de Tour de France in volle gang. Na alle spanningen rond de coronatesten van gisteren stonden er 163 renners aan de start voor de rit naar Megève, waaronder de Rus Aleksandr Vlasov.

Echter is de kans klein dat Vlasov in de prijzen valt, denkt Sauer. "Het is droevig gesteld met het Russische wielrennen. Er is een lange traditie en ze hadden twee professionele ploegen in het peloton, maar die zijn verdwenen. Vlasov is geen potentiële podiumkandidaat, maar ik hoop wel dat hij iets moois laat zien in de bergetappes."

Het wielervirus in Rusland

Vanwege de Russische oorlog tegen Oekraïne verplaatste Sauer de redactie van zijn krant, The Moscow Times, naar Nederland. "Ik ben een fanatieke volger van het wielrennen, maar m'n hoofd staat er dit jaar niet naar." Toen Sauer nog in Moskou woonde ging hij er regelmatig op uit met zijn fiets, en in de winter verruilde hij de fiets voor zijn langlaufski's. "In het begin was ik de enige fietser. Het is er gevaarlijk, de wegen zijn slecht en het verkeer is niet gewend aan fietsers, dus ze houden er geen rekening mee."

Toch stak Sauer Russen aan met het wielervirus. Eerst een paar collega's die hij in Nederland meenam naar de Joop Zoetemelk Classic. Later, toen hij de Gran Fondo Russia opzette, kwamen enkele honderden Russische wielertoeristen opdagen om die toertocht te rijden. Inmiddels komen duizenden wielerliefhebbers op de Gran Fondo's af. Feestelijke evenementen waar Sauer nu een dubbel gevoel bij heeft. "Kun je dat nog doen in tijden van oorlog? Ik neig ernaar tegen mijn collega's te zeggen: stop er maar mee. Kan je - met al die verschrikkelijke dingen die Rusland daar doet - dan nog met goed fatsoen medeorganisator zijn van zo'n event. Ik weet het niet."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en X (voormalig Twitter).

Ster advertentie
Ster advertentie