Buitenland
NOS

Oekraïne weert Russische boeken: 'Maar meeste grote Russische schrijvers zijn anti-Poetin'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oekraïne weert Russische boeken: 'Maar meeste grote Russische schrijvers zijn anti-Poetin'

Het Oekraïense parlement heeft twee wetten aangenomen die strenge restricties stellen aan Russische boeken en muziek. Slavist en vertaler Arthur Langeveld was te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

NOS Met het Oog op Morgen

Een wet verbiedt onder andere de commerciële invoer van boeken die gedrukt zijn in Rusland, Belarus en bezet Oekraïens grondgebied. Ook is er speciale toestemming nodig voor de invoer van boeken in het Russisch uit ieder ander land. Russische burgers in Oekraïne mogen geen boeken drukken, tenzij ze afstand doen van hun Russische paspoort. Een andere wet verbiedt het afspelen van Russische muziek in media en het openbaar vervoer.

'Een grote kaalslag'

"Ik begrijp de Oekraïners wel. Ze zijn natuurlijk razend op Rusland", zegt Langeveld. "Maar het is wel raar, want heel veel Oekraïners zijn Russischtalig en zien Russische literatuur niet als buitenlands. Het was gemengd. Je wist nooit wie Oekraïens was en wie Russisch, maar nu beginnen de Russischtalige Oekraïense schrijvers zich steeds meer te profileren als Oekraïens", aldus Langeveld.

"Dit is een algemene maatregel, één grote kaalslag. Maar bijna alle serieuze schrijvers in Rusland zijn anti-Poetin of anti-oorlog en hebben dat ook heel duidelijk verklaard. Schrijvers als Ljoedmila Oelitskaja of Vladimir Sorokin. Een aanzienlijk aantal woont tegenwoordig ook buiten Rusland. Velen zijn voor of vlak na het uitbreken van de oorlog naar het buitenland uitgeweken."

Derussificatie

Oekraïne zet al langer in op de 'derussificatie' van het land. Al ruim voor de start van de oorlog werd een wet aangenomen die kennis van de Oekraïense taal verplicht stelt voor iedereen die in de publieke sector werkt. Ook moet minstens de helft van het aanbod in kranten- en tijdschriftwinkels Oekraïens zijn.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie