Sport
NOS

De moderne vijfkamp en met 30 sumoworstelaars in één huis: dit is de nacht van RadiOlympia

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. De moderne vijfkamp en met 30 sumoworstelaars in één huis: dit is de nacht van RadiOlympia

De voetbalfinale bij de vrouwen is uitgesteld naar later op de dag. Daarom is er veel tijd om het te hebben over bijzondere sporten deze nacht van RadiOlympia. Over sumoworstelen en de moderne vijfkamp: dit hoorde je vannacht.

De olympische voetbalfinale bij de vrouwen zou eigenlijk vannacht gespeeld worden. Maar, vanwege de hitte in Japan is de wedstrijd verplaatst naar later op de dag.

Hitte en slecht veld zorgen voor uitstel voetbalfinale

Priscilla Janssens is als general coordinator verantwoordelijk voor de wedstrijdorganisatie in een stadion. Dat deed zij onder andere in het olympisch stadion in Tokio voor de finale. "Al vrij snel werd het duidelijk dat het ongelofelijk warm zou zijn om 11 uur 's ochtends, wat eigenlijk bijna ondoenlijk was voor atleten", vertelt Janssens. Bovendien lag de grasmat er niet meer zo strak bij na het speerwerpen en kogelstoten: "Het was niet bepaald meer een Engels matje", zegt Janssens. "Ook daar maakten wij ons grote zorgen over, voor de veiligheid van de spelers."

Het besluit om de wedstrijd uit te stellen is niet zomaar gemaakt. Het wedstrijdprogramma staat al twee jaar vast, "en er zit heel veel politiek in", zegt Janssens. "Er is dagen over gesproken tussen allerlei partijen. Er is eerst op allerlei manieren geprobeerd om omstandigheden te creëren waarin het toch kan, met name wat het veld betreft." Om 21.00 uur Japanse tijd gaat de wedstrijd tussen Zweden en Canada gespeeld worden in Yokohama, waar het een stuk koeler is.

Video niet beschikbaar

Jesse Moerkerk woonde 3 maanden samen met 30 sumowostelaars

Van BMX tot judo, van zwemmen tot boogschieten: allerlei sporten komen voorbij op de Spelen. Maar, de nationale sport van Japan ontbreekt. Zou sumoworstelen ook een olympisch onderdeel moeten zijn? "Als liefhebber, ja. Maar als mondiale sportliefhebber, nee", zegt schrijver Jesse Moerkerk in RadiOlympia. "Het is een enorme profsport in Japan. Het zijn vooral Japanners en ook mannen uit Mongolië die er heel goed in zijn." Er komen enkele sumoworstelaars uit andere landen, maar een echte mondiale sport is het dus niet. "Het is een prachtige sport maar het is niet voor iedereen weggelegd", aldus Moerkerk.

Moerkerk woonde drie maanden lang met dertig Japanse sumoworstelaars in huis. De grote vraag is natuurlijk: hoe kwam hij daar terecht? Lange tijd deed Moerkerk aan judo. Toen hij besloot te stoppen, vroeg de coach van het Nederlandse sumoworstelteam of hij eens langs wilde komen. "Ik ging voor de grap een keer kijken maar die grap liep volledig uit de hand. Dus voor ik het wist waren het EK's, WK's, trainingskampen in Moskou en trainingskampen in Japan", vertelt Moerkerk. Vervolgens besloot hij zijn scriptie over sociale hiërarchie sumoworstelen te schrijven. Toen moest Moerkerk veldwerk doen en kwam hij terecht in het huis in Tokio met de dertig sumoworstelaars.

Moerkerk: "Je weet niet wat je ziet. Het was wonderlijk." Over zijn tijd in dat huis, besloot Moerkerk een boek over te schrijven en over een maand komt dat uit.

Video niet beschikbaar

De moderne vijfkamp

Op de Olympische Spelen mis je meer dan je ziet. Een sport die bijna volledig buiten ons gezichtsveld afspeelt is de moderne vijfkamp. Op één dag doen vijfkampers aan schermen, zwemmen, paardrijden, schieten en hardlopen. "Het is niet achter elkaar maar de onderdelen doe je los", zegt vijfkampster Anne Bavelaar.

Bij het schermen moeten vijfkampers tegen elke tegenstander één treffer maken. Het tweede onderdeel is het zwemmen. Daar doen de vijfkampers een wedstrijd over 200 meter. Vervolgens gaan de vijfkampers door naar het paardrijden. "Daar wordt geloot op welk paard je mag", vertelt Bavelaar. "Dan heb je 20 minuten om het paard in te rijden en dan mag je maximaal vijf oefensprongen doen." Daarna gaan de atleten het parcours in. Als laatste draait de vijfkamp om het hardlopen en schieten. Dat wordt gecombineerd. Er wordt begonnen met schieten, vervolgens moeten de vijfkampers 800 meter lopen, en die combinatie dan vier keer.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie