Sport
NOS

Noortje en Bregje de Brouwer: 'Bij synchroonzwemmen moet je ook kunnen acteren'

foto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Noortje en Bregje de Brouwer: 'Bij synchroonzwemmen moet je ook kunnen acteren'

Synchroonzwemsters Noortje en Bregje de Brouwer debuteerden op de Olympische Spelen met een negende plek. De tweelingzussen kijken met een meer dan tevreden gevoel terug op hun prestatie. De deelname aan de Spelen smaakt ook naar meer: in Parijs willen ze er ook bij zijn. De synchroonzwemsters leggen in RadiOlympia uit hoe ze onder water samenwerken en wat er schuil gaat achter hun 'eeuwige' glimlach voor de jury.

Vanuit het olympisch dorp blikten Noortje en Bregje de Brouwer in gesprek met presentatoren Tom van 't Hek en Ghislaine Plag terug op hun avontuur in Tokio. Voor het eerst sinds de Spelen van 2008 was Nederland weer actief in de olympische finale van de duetten bij het synchroonzwemmen. Die sport maakt sinds 1984 deel uit van het olympisch programma.

Doel behaald

Bij de voorgaande drie finales waarin Nederland in het water lag, werd geen Nederlandse medaille behaald. En de zussen De Brouwer kwamen uiteindelijk ook niet in buurt van de medailles. Toch kijken ze vol trots terug op hun debuut. De doelstelling voor de Spelen was om de finale te bereiken. "Ja, we zijn echt heel tevreden over hoe we het hebben gedaan", vertelt Noortje de Brouwer in RadiOlympia. "Ook over onze prestatie in de finale. Onze coach was dat ook. Als zij tevreden is, zeg dat ook wat."

Synchroonzwemmen is een jurysport en dat vergroot de spanning na afloop van een uitvoering, vertelt Bregje de Brouwer. "We zijn natuurlijk altijd direct benieuwd naar het oordeel van de jury. Mijn zus en ik kijken elkaar na een duet vaak aan om te kijken wat wij er zelf van denken. Soms kan het zo zijn dat wij het zwaar vonden, maar dat de jury toch positief is. En soms is het andersom. Op onze eerste Spelen waren we eigenlijk over alle duetten tevreden. Ook na het terugkijken van de beelden."

Samenwerking

Dat het voor buitenstaanders moeilijk lijkt om als synchroonzwemsters contact met elkaar te blijven houden bij een duet, snappen de olympische debutanten wel. "Toch moet je zoveel mogelijk naar elkaar blijven kijken tijdens de uitvoering. Onder water heb je alleen een heel wazig beeld van elkaar. Je ziet elkaar als een grote vlek. We moeten elkaar dus vooral blijven checken, maar we hebben daarnaast eigen focuspunten. Je moet goed naar de muziek luisteren en daar een ritme op vinden om precies gelijk te zwemmen", verklaart Bregje.

Noortje: "Het is heel belangrijk om dicht bij elkaar te blijven liggen. Wanneer je niet op de ander let kan het zomaar gebeuren dat je te ver uit elkaar zwemt. Je moet dus de focus houden. Bij onze eerste wedstrijd was dat even moeilijk. Dan zie je toch die olympische ringen in het stadion en dan komt het besef: we liggen nu voor het eerst in een olympisch zwembad."

foto: Pro Shots

Bregje en Noortje de Brouwer en hun onderwatertechniek tijdens een olympisch duet.

Acteren

Bij het synchroonzwemmen vallen de continu lachende gezichten van de zwemsters op. "Ja klopt, niemand wil de jury laten zien hoe zwaar ze het hebben. En soms zwemmen we ook op iets zwaardere muziek en dan kijken we boos. Je moet ook kunnen acteren om de jury niet te laten zien dat je eigenlijk van binnen helemaal kapot gaat", vertelt Noortje.

Bregje: "Dat is soms moeilijk. Je hartslag schiet namelijk omhoog tijdens een duet, maar die gaat onder water weer omlaag. Om dat onder controle te krijgen vraagt heel veel focus. Wanneer we foto's terug zien van een duet weten we ook precies op welk moment we naar adem snakken, haha. Maar als het voor andere mensen eruitziet alsof het makkelijk is wat we doen, dan doen we het goed."

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie