Sport
NOS

Erben Erbij: Dit keer geen oranjegevoel bij bokswedstrijd Fontijn

foto: RadiOlympia
  1. Nieuwschevron right
  2. Erben Erbij: Dit keer geen oranjegevoel bij bokswedstrijd Fontijn

Oud-schaatser en NOS-analist Erben Wennemars is afgereisd naar Tokio en neemt voor RadiOlympia elke dag een kijkje bij de evenementen waar Nederlandse olympiërs in actie komen. Dat het einde van de Spelen nadert merkt Wennemars rond de venues. De Vliegende Keep was aan het begin van dag 13 een van de weinige toeschouwers die boksster Nouchka Fontijn brons zag behalen in de boksarena.

Video niet beschikbaar

Fontijn was door het bereiken van de halve finales in het bokstoernooi in de klasse tot 75 kilogram al zeker van een medaille. De Rotterdamse boksster, die tijdens de Spelen in Rio zilver behaalde, hoopte op weg naar haar tweede olympische finale af te rekenen met de Britse Lauren Price, maar verloor met 3-2. Voor het gevecht was Wennemars te horen in de uitzending van RadiOlympia.

Geen oranje pluk

De NOS-analist merkte dat de spanning in de boksarena werd opgebouwd in aanloop naar de vijf gevechten die daar plaatsvonden vrijdagochtend. "Er is hier nu een soort show gaande om de boel op te peppen. Maar ik denk dan: voor wie? Misschien wel voor mij. Er is hier verder bijna niemand", vertelde Wennemars een half uur voordat Fontijn in de ring moest staan in gesprek met presentatoren Robbert Meeder en Jurgen van den Berg.

Van de olympische finale van Fontijn in Rio kan Wennemars zich nog herinneren dat het een groot feest was met andere Nederlandse atleten. "Boksen zit vaak aan het einde van de Spelen en dat is dan zo'n event waar veel andere sporters komen kijken. Dan zie je alle roeiers, zwemmers en noem maar op hier zitten. Dan komt het TeamNL-gevoel echt naar boven. Maar die oranje pluk is er nu niet. De hele hal is leeg. Ik zie wat juryleden en medische mensen. Bovenin in het stadion zag ik een paar Nederlanders zitten. Dat bleken de covid officers van NOC*NSF te zijn. Zij hebben het de eerste weken erg druk gehad, maar mogen nu ook even het dorp uit."

Medaillekansen

Wennemars is onder de indruk van de boksarena. "Ik ben in Tokio voor het eerst in een stadion dat niet nieuw gebouwd is. En iedereen had het over de Budokan, de judohal. Maar deze arena vind ik ook echt fantastisch. Ik moest ergens midden in een oude woonwijk binnendoor sluipen om hier te komen. Dan denk je: waar kom ik nou terecht? Dan duikt in een keer die arena op. Het is eigenlijk een worstelarena. Er hangen mooie foto's aan de muur."

De Spelen zitten er bijna op, ook voor Wennemars. "Nog een paar dagen en dan is het afgelopen. Dat merk je hier ook. De meeste sporters zijn naar huis. Je moet echt nog zoeken naar de sporten die bezig zijn. Maar als je dan een wedstrijd bezoekt, gaat het ook meteen om een medaille. Het wordt weer een mooie dag", verklaart Wennemars, doelend op de medaillekansen van Sifan Hassan (1500 meter), de vrouwen bij de estafette 4x100 meter, de hockeyvrouwen en de baanwielrenners.

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie