Sport
NOS

Erben Erbij: Genieten van meerkampsters en een blik op de andere kant van de medaille

foto: RadiOlympia
  1. Nieuwschevron right
  2. Erben Erbij: Genieten van meerkampsters en een blik op de andere kant van de medaille

Oud-schaatser en NOS-analist Erben Wennemars is afgereisd naar Tokio en neemt voor RadiOlympia elke dag een kijkje bij de evenementen waar Nederlandse olympiërs in actie komen. Op dag 13 peilde Wennemars de stemming bij de mensen op straat over de Olympische Spelen. Juist op dat moment kwam de Vliegende Keep terecht in een demonstratie tegen de organisatie van de Spelen in de hoofdstad van Japan.

Op de dag dat baanwielrenster Shanne Braspennincx goud won en Anouk Vetter en Emma Oosterwegel zilver en brons pakten op de meerkamp dwaalde Wennemars door Tokio, op zoek naar het olympisch gevoel bij de mensen op straat. Na twee weken in de Japanse hoofdstad heeft de oud-schaatser meer bewegingsruimte. De coronamaatregel, waarbij je buiten olympische events vijftien minuten buiten mag zijn, is inmiddels verlopen voor Wennemars.

"Ik zat in een olympische bubbel, maar nu ik clear ben, wil ik ook buiten de bubbel kijken of de Spelen leven bij de Japanners. Ik ging op zoek naar het olympische gevoel. In de afgelopen dagen stonden er lange rijen voor het olympisch museum bij het Olympisch Stadion. Dus ik ging daarnaartoe. Maar wat schetste mijn verbazing: juist daar was vandaag een demonstratie tegen de Spelen gaande", vertelde Wennemars in de uitzending van RadiOlympia.

Andere kant medaille

"Er stonden driftige Japanners voor het museum. Ze hadden spandoeken met Japanse tekens erop. En er stond op: Olympics killed the poor. Ik vroeg dus wat er aan de hand was", aldus de NOS-analist, die een vrouw sprak die haar huis moest verlaten voor de bouw van het Olympisch Stadion. Ze noemde de Spelen "ridiculous" en zei dat alle medailles haar en andere mensen die verhuisd zijn vanwege de bouw van olympische venues niets waard zijn.

Wennemars merkt ook op dat er een lange rij staat voor de olympische ringen. "Er staat een hele keurige lange rij met mensen die met de ringen op de foto willen. Die rij is honderd meter lang, denk ik", vertelt Wennemars, die een vrouw spreekt die een mooie herinnering wil overhouden aan haar bezoek aan de Spelen door met de ringen op de foto te gaan. "Nice picture", geeft Wennemars aan, waarna de verbinding met hem even wegvalt.

Meerkampsucces

Wanneer de verbinding hersteld is, schuift Wennemars vanuit Tokio weer aan in het gesprek met presentatoren Tom van 't Hek en Ghislaine Plag. Hij mengde zich in het gesprek in de studio in Hilversum met politici Rudmer Heerma (oud-zwemmer) en Jeanet van der Laan (oud-voetbalster). "Ik wil zoveel zeggen, maar het ging net al even over de breedtesport en de topsport en hoeveel geld daarnaartoe moet. In de breedtesport moet nu een grote slag geslagen worden", aldus Wennemars.

"Maar het gaat om de olympische gedachte, de olympische waarden. Die worden het best vertegenwoordigd in de moeder aller sporten: atletiek, de zevenkamp. Als je het hebt over excelleren, wilskracht en moed. Maar ook over respect, inspiratie en gelijkheid. Die aspecten heb ik nu bij de zevenkamp teruggezien. De medailles van Anouk Vetter en Emma Oosterwegel waren voor mij het hoogtepunt van de dag. We staan er nu geweldig voor in de medaillespiegel. We staan in de top-10 van de wereld en kunnen nog één of twee plekken stijgen."

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie