Sport
NOS

Hockeyster Van Geffen: 'Dit is het beste Oranje waarin ik heb gespeeld'

foto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Hockeyster Van Geffen: 'Dit is het beste Oranje waarin ik heb gespeeld'

De hockeyvrouwen staan vrijdag tegen Argentinië voor de vijfde Olympische Spelen op rij in de finale. Margot van Geffen (31) maakte ook de finales van Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016) mee: één keer goud, één keer zilver. Van Geffen is vol vertrouwen voor haar derde olympische finale. De hockeyvrouwen wonnen in de halve finale met 5-1 van Groot-Brittannië, de olympisch kampioen van Rio.

De overwinning op Groot-Brittannië voelde voor Van Geffen ook als revanche voor de verloren finale in Rio. De hockeydames gingen daarin na een shoot-outs onderuit. "We hebben woensdag laten zien dat we een klasse beter zijn dat Groot-Brittannië. We hadden ze goed geanalyseerd na de groepsfase, waarin we hen maar met 1-0 versloegen. Het verliep toen wat stroever bij ons. Maar we kenden hun zwakke plekken en wisten dat ze ook veel bluffen", zei Van Geffen in de nacht van woensdag op donderdag tijdens de uitzending van RadiOlympia.

In gesprek met presentatoren Suse van Kleef en Wouter Bouwman vertelt de speelster van Den Bosch dat de Britse hockeyvrouwen zich nogal arrogant gedroegen. "Ze liepen met een arrogante houding door het dorp. Zo van: kijk eens, dit zijn wij. We merkten het ook in de interviews die ze gaven. Ze bleven teren op die finale van vijf jaar geleden. Dat gaf mij alleen maar energie op weg naar de halve finale. Ik merkte het ook bij andere meiden: we gingen steeds harder zingen bij het volkslied. Hopelijk klonk het voor alle mensen thuis ook nog een beetje. We zijn geen zangtalentjes. Sorry daarvoor, haha."

Beste team ooit

Van Geffen weet hoe het is om een olympische finale te spelen. In Londen won ze met Nederland de finale van Argentinië (2-0) en in Rio was Groot-Brittannië te sterk na shoot-outs. "In Londen was ik heel jong en kwam net kijken. In dat team had je nog Maartje Paumen en Naomi van As, zij namen de leiding op zich. Ik werkte vooral hard en deed mijn ding. In Rio was ik al meer betrokken bij het team. Nu ben ik een van de leiders en neem ook mijn verantwoordelijkheid. Ik vertel de andere meiden ook dat ze heel diep moeten gaan om die mooie plak mee naar huis te nemen."

"We kunnen nog beter, zeker als we niet aan de bal zijn. Maar we spelen echt fantastisch op deze Spelen. We spelen echt mét elkaar. We zijn niet afhankelijk van één speelster of iemand met een hele sterke strafcorner. We hebben de verbinding binnen en buiten het veld gevonden met elkaar. We tikken de tegenstanders echt weg. Dit is het beste Nederlands team waarin ik ooit heb gespeeld."

foto: Pro Shots

Margot van Geffen in actie tijdens de kwartfinale tegen Nieuw-Zeeland.

Overheersing

Aan een doemscenario als in 2016 denkt Van Geffen niet. "Pien Sanders, voor wie het haar eerste Spelen zijn, vroeg mij daar nog wel naar. Ze zei: jullie hadden vijf jaar geleden toch ook zo'n goed gevoel en waren ook veel beter dan Groot-Brittannië? Maar dat was anders. In Rio haalden we al billenknijpend de finale. Het zat toen allemaal ook veel dichter bij elkaar in de wedstrijden. Maar we heersen at the moment. Dat geef zoveel vertrouwen. Nee, er is zeker geen sprake van onderschatting. We moet het ook in de finale opnieuw laten zien. Argentinië speelt met heel veel passie en temperament. We hebben vandaag een rustige dag, maar we staan te popelen om de finale te beginnen."

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie