Sport
NOS

Brons voor roeisters en zilver voor Kamminga: dit zijn de hoogtepunten van de nacht van RadiOlympia

  1. Nieuwschevron right
  2. Brons voor roeisters en zilver voor Kamminga: dit zijn de hoogtepunten van de nacht van RadiOlympia

In de nacht van RadiOlympia heeft Nederland twee medailles behaald: zilver bij het zwemmen en brons bij het roeien. Het had weinig gescheeld, of één van die medailles was goud. De races, blijdschap en het verdriet: je hoort het allemaal in deze hoogtepunten van de nacht van RadiOlympia.

Maaike Head won met Ilse Paulis in Rio in 2016 Olympisch goud. "Het is sowieso spannend en dat gaat het zo meteen ook worden", zegt zij voorafgaand aan de finale van de licht dubbeltwee van Paulis en Keijser.

'Goud in handen hebben en het verliezen'

De finale begon voorspoedig. Marieke Keijser en Ilse Paulis roeiden het grootste gedeelte van de race aan kop, maar op het einde ging het mis. Met de finish in zicht, verkrampten de roeisters en na een mispeer van Keijser viel de boot stil. Italië en Frankrijk glipten daarop langs de Nederlandse roeiboot, waardoor de roeisters genoegen moesten nemen met brons.

Als het leeg is, is het leeg, zegt Head. "Een misslag is het gevolg van dat je leeg bent. Het zag er zo strak uit, maar het zit zo dicht bij elkaar. Dit is eventjes echt extreem balen. Dit is goud in handen hebben en het verliezen. Daarover kun je niets anders zeggen dan dat het ongelofelijk rot is."

Wederom zilver voor Kamminga

"Ik denk dat ik ze allemaal kan hebben", zei zwemmer Arno Kamminga eerder over de finale 200 meter schoolslag. Volgens zwemmer Joost Reijns heeft Kamminga veel zelfvertrouwen voor de 200 meter: "En hij geeft terecht aan, de rest heeft geen snelheid. Ze gaan allemaal een stuk langzamer af op de eerste 100 meter ten opzichte van Arno, maar het gaat om 200. Laten we hopen dat de finale hem extra vleugels geeft."

En vleugels, die had Kamminga. Hij ligt lang op kop, maar tikt uiteindelijk aan als tweede. Blijdschap alom van de Nederlander in het water, maar ook in de studio wordt gejuicht. Reijns: "Wat een race. Echt fantastisch. Hij komt als vijfde op deze afstand op de Spelen en hij neemt zilver mee naar huis. De Spelen voor Arno zijn zilver met een hele, hele, hele dikke gouden rand."

Belgen blijven altijd positief

Hoe gaat het met de zuiderburen? Dat wordt elke nacht gevraagd aan sportjournalist Hans Vandeweghe. Na de tijdrit van gisteren noemde Vandeweghe het op Twitter een 'afknapper van formaat' van Van Aert. "Daarop kwamen beleefde reacties maar ook minder beleefde reacties. Ik heb wel eens eerder in de wasmachine van de randdebielen van Twitter gezeten, dus ik wel hoe ik daarmee moet omgaan", zegt Vandeweghe.

Ook Van Aert reageerde op de tweet van Vandeweghe. "Hij zegt, 'sorry, Hans'. Zo kennen we hem, hij kan een beetje cynisch zijn. En hij hoeft zich ook niet te excuseren." Volgens Vandeweghe kwam Van Aert tekort op de tijdrit omdat hij op de weg ook tekort kwam, en op de weg kwam hij tekort omdat hij niet meer kon rekenen op Evenepoel.

Elke keer als Vandeweghe kritisch is, gaat hij 'door de wasmachine'. Vandeweghe: "Het benoemen van de problematiek is een beetje een probleem in België. Het is al snel met de supporters dat als de sporters zijn aangekomen, dan is het goed geweest en hebben ze hun best gedaan. En als ze thuiskomen staan we met de fanfare klaar, wat ook het resultaat is geweest. Daar doe ik dus niet aan mee. Toen ik in Nederland werkte, vond ik ook van, wat een heerlijke sfeer hier. Hier benoem je de dingen. Is het niet goed, dan is het niet goed. En, is het erg goed, dan is het vreselijk goed. Natuurlijk denken de Nederlanders dat als ze ergens heen gaan dat ze alles winnen, maar dat is ook niet altijd het geval."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie