Sport
NOS

Erben Erbij: 'Dumoulin heeft het plezier hervonden met de olympische medaille'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Erben Erbij: 'Dumoulin heeft het plezier hervonden met de olympische medaille'

Oud-schaatser en NOS-analist Erben Wennemars is afgereisd naar Tokio en neemt voor RadiOlympia elke dag een kijkje bij de evenementen waar Nederlandse olympiërs in actie komen. Dag 5 van de Spelen was voor Nederland uiterst succesvol. Oranje verzamelde maar liefst acht medailles.

Wennemars was bij de tijdrit en zag dat Nederland daar drie medailles haalde. Bij de vrouwen waren Annemiek van Vleuten (goud) en Anna van der Breggen (brons) succesvol, bij de mannen zorgde Tom Dumoulin voor een zilveren plak. "Ik heb een prima score, ik heb drie medailles gezien", aldus Wennemars.

Hij heeft met veel bewondering gekeken naar Dumoulin. "Wie had gedacht dat hij een medaille zou winnen op de Olympische Spelen. Het is een prachtige zilveren medaille."

Dumoulin nam begin dit jaar een sabbatical, omdat hij het plezier in het fietsen was verloren. Die break duurde niet lang, want in juni keerde hij weer terug in het peloton. Hij wilde een topprestatie neerzetten op de Spelen en dat is volgens Wennemars zeker gelukt. "Hij heeft vandaag het plezier hervonden met die olympische medaille."

Genieten van de stress

Wennemars bespreekt de mentale gesteldheid van de topsporters. Hij wijst op de druk die sporters van buitenaf ervaren. "We hebben allemaal het vertrouwen in de fitheid van atleten. Vroeger zeiden we die is ongezond of heeft een slechte conditie. Nu draait het erom of ze intern de strijd aan kunnen gaan. Zijn ze bereid om met de stress om te gaan."

Hij vervolgt: "Om te denken, nu ga ik nog een keertje dieper, nu ga ik tegen alles in. Dat is waar topsport volgens mij nu om draait."

Video niet beschikbaar

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie