Sport
NOS

Olympisch goud voor Nederland: de medailleregen in de nacht van RadiOlympia

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Olympisch goud voor Nederland: de medailleregen in de nacht van RadiOlympia

Het regende medailles voor Team NL afgelopen nacht. De eerste twee gouden medailles werden behaald door de mannen dubbelvier en door Annemiek van Vleuten op de tijdrit. Ook twee zilveren en twee bronzen medailles worden toegevoegd aan de drie zilveren plakken die de Nederlandse ploeg al had gewonnen. Een zeer succesvolle nacht dus. En, al die hoogtepunten hoorde je natuurlijk bij RadiOlympia.

Brons voor Scheenaard en De Jong

De Nederlandse roeiploeg was afgelopen nacht hofleverancier der medailles. Het begon met de bronzen medaille voor Lisa Scheenaard en Roos de Jong in de vrouwen dubbeltwee. Toen de Nederlandse boot zicht kreeg op een medaille (op minuut 4 in de onderstaande video) liepen gelijk de emoties hoog op in de studio. "Ik ben wel blij, maar ik heb ook wel tranen hoor", zegt roeister Marloes Oldenburg. "Zo dicht bij zilver, maar zo'n goede race. Ik ben zo blij voor Lisa en voor Roos."

Oldenburg heeft in 2016 geprobeerd om met Scheenaard de Spelen te halen, dat lukte toen niet. Scheenaard ging wel mee als reserve naar Rio. Ze waren daarna beide vastberaden om de Spelen in Tokio te halen, maar voor Oldenburg lukte dat helaas niet. "Lisa heeft me wel geholpen toen ik het ticket niet had gehaald dit jaar. Ik zei, ik ben zo ongelofelijk jaloers op jullie die het wel hebben gehaald. Een week in de rouw was ik, maar het helpt dan wel om met die meiden te praten. En dat je ze dan nu ziet, dan voel ik me wel trots", aldus Oldenburg. "Elke seconde, elke minuut beleven ze, en ze genieten hier volop van."

Goud voor Nederlandse roeiers

Na brons voor de vrouwen dubbeltwee, en zilver bij de mannen dubbeltwee en de vrouwen vier-zonder, haalden de mannen dubbelvier de eerste gouden plak binnen voor Nederland in Tokio.

Nederland is de regerend wereldkampioen en startte als de grote favoriet. Eerst moesten de roeiers in de achtervolging, maar uiteindelijk roeien Abe Wiersma, Dirk Uittenbogaard, Koen Metsemakers, Tone Wieten overtuigend naar goud. Het is de eerste gouden roeimedaille bij de mannen in 25 jaar. "Ga er goed voor zitten, schenk nog even bij, het goud is binnen voor Nederland", zijn de mooie worden van Ragnar Niemeijer. "Schitterend en wat zijn ze blij. En ze verdienen het, als je zo bepalend bent geweest de afgelopen jaren."

"Onder deze druk he, vergeet dat niet. Iedereen die zegt, jullie gaan winnen, covid-gedoe erbij, een fout maken en die dan herstellen: dit is echt pure klasse", aldus ex-Olympisch roeier Rogier Blink.

Goud voor Van Vleuten, brons voor Van der Breggen

Het tweede goud voor Nederland is ook binnen: Van Vleuten reed oppermachtig naar de eerste plaats in de tijdrit. Ze was 56 seconden sneller dan de Zwitserse nummer twee. Anna van der Breggen reed met 1.01 minuut afstand op Van Vleuten naar het brons.

"Het heeft zo moeten zijn. Dit maakt het hele verhaal compleet", zegt Van Vleuten achteraf. Voor Van der Breggen was dit haar laatste Olympische race. Ze sluit daarmee haar loopbaan af met twee bronzen olympische tijdritmedailles en een gouden plak in haar kast.

De keizer en het koningshuis

Ook aandacht voor Japanse cultuur in de nacht van RadiOlympia: dit keer met vorstelijk allura. Want, de Japanse keizer en het Nederlandse koningshuis hebben een sterke band. "De geschiedenis tussen Nederland en Japan gaat meer dan 400 jaar terug", vertelt royaltydeskundige Justine Marcella in 'Japan van jou, Japan van Mai'. "Japan was een gesloten vestiging maar Nederland was wel welkom als handelspartner, maar ook vanwege hun kennis op het gebied van water." Niet gek dus dat de relatie tussen de keizer en het koningshuis sterk is. Over de jaren heen is dat nagenoeg altijd zo geweest, op één periode na. Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog kende de relatie tussen de monarchen een dieptepunt.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden onder Hirohito in het toenmalige Nederlands-Indië ongekende wreedheden plaats. Toen Nederland in de jaren '50 de politieke en economische banden met Japan weer aantrok, gingen de Oranjes dat ook doen. Voor slachtoffers van de Japanse bezetting in toenmalig Nederlands-Indië ging dat te snel. Dus toen in 1971 oorlogskeizer Hirohito naar Nederland kwam, lag dat extreem gevoelig, vertelt Marcella aan verslaggever Mai Verbij.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie