Sport
KRO-NCRV

Hoe kan de topsport verduurzamen? 'Er zijn weinig mensen met een grotere voetafdruk dan ik'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kan de topsport verduurzamen? 'Er zijn weinig mensen met een grotere voetafdruk dan ik'

Er wordt altijd met smart uitgekeken naar de sportzomer. Maar niet alleen dan zijn sporters druk in de weer. Het hele jaar door vliegen topsporters van hot naar her voor competities en daarbij zijn niet alle sporten überhaupt even duurzaam, denk maar aan de Formule 1. "Er zijn weinig mensen met een grotere voetafdruk dan ik", zegt Jan Driessen, die goud won tijdens de Olympische Spelen voor 3x3 basketbal, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

"Het blijft een ongelooflijk moment", zegt Driessen over zijn gouden plak bij de Olympische Spelen. De 3x3-basketballer denkt dat het vooral veel voor de sport heeft gedaan. "Het is populairder dan ooit." Maar Driessen is ook veel bezig met de toekomstbestendigheid van de topsport. Samen met de Sportploeg voor de Eeuw wordt er gekeken hoe topsport verduurzaamd kan worden.

Te heet

Zo moet er gekeken worden naar oplossingen voor sportcomplexen in zowel de topsport als de breedtesport, stelt Driessen. Basketbalvelden gemaakt van asfalt zijn dan "niet bestendig", omdat die te heet worden in de zomermaanden. "Ik denk het goed is om je dan in te zetten voor wat groenere pleintjes met wat bomen, waardoor het gewoon een stuk koeler is."

Voetafdruk

Driessen vliegt ook veel voor toernooien in het buitenland. "Er zijn weinig mensen met een grotere voetafdruk dan ik", zegt de basketballer. Tegelijkertijd is Driessen veel met duurzaamheid bezig. "Dat knaagt een beetje." Sinds het winnen van een gouden medaille heeft hij een groter platform en daarom vindt hij dat hij hier wel iets mee moet doen.

Wielersport

De Tour de France is een mega-evenement met 184 renners, ploegleiders, wagens, zo'n 2 duizend journalisten en miljoenen mensen die langs de weg staan om de renners toe te juichen. Dat levert nogal wat CO2-uitstoot en een enorme berg afval op. Daar doet de organisatie "niet of nauwelijks" wat aan, meldt journalist en oud-wielrenner Thijs Zonneveld.

Formule 1

"Als ze wat doen, is het echt alleen maar om hun eigen imago een heel klein beetje te wassen", aldus Zonneveld. Bovendien is de uitstoot van de Tour en wielrennen überhaupt "heel hoog, ook vergeleken met andere sporten." Het zou zelfs meer uitstoot opleveren dan de Formule 1. "Dat vind ik best wel kwalijk", zegt Zonneveld.

De wielersport zal de gevolgen van klimaatverandering "aan den lijve ondervinden", gaat Zonneveld verder. De sport vindt namelijk plaats in de openbare ruimte. Een protocol voor extreem weer bestaat al, maar "als ze dat stikt zouden handhaven, zouden er zoveel koersen worden afgelast, dat het eigenlijk al vaak niet meer kan."

Inzet

Volgens Zonneveld worden trainingsparcours ook steeds natter en zijn de trainingsdagen heter. Daarom zou vooral de wielersport zich bezig moeten houden met dit onderwerp, vindt Zonneveld. De oud-topsporter prijst de Sportploeg van de Eeuw dan ook. "We moeten dit steunen met z'n allen en zouden ook veel meer sporters moeten aansporen om hun tijd, energie, kennis en platform ervoor in te zetten."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie