Sport
NOS

Shorttrackcoach Jeroen Otter dingt mee naar de prijs voor Coach van het Jaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Shorttrackcoach Jeroen Otter dingt mee naar de prijs voor Coach van het Jaar

Vanavond zet het NOC*NSF Sportgala de beste sportmensen van 2022 in het zonnetje. Jeroen Otter, bondscoach van de Nederlandse shorttrackers, maakt kans op Coach van het Jaar. Hij is één van drie genomineerden. Op de vooravond van de prijsuitreikingen kwam Otter naar de studio van NOS Met het Oog op Morgen.

"Ik had meerdere doelen toen ik bij de KNSB in dienst trad in 2010. Enerzijds atleten zo goed mogelijk opleiden zodat ze meedoen voor de medailles, anderzijds ervoor zorgen dat mensen in Nederland de sport leerden kennen. Iets meer herkenning dan shorttrack is schaatsen met dat handje op het ijs", aldus Otter.

'Hele team nodig'

"Als je in 2010 aan iets begint, blijkt in de loop der tijd dat je nagenoeg een ander specialisme nodig hebt om die trein te laten rijden. Dan praat je bijvoorbeeld over materiaalmensen die voorheen misschien één keer meegingen naar een wedstrijd, maar tegenwoordig elke dag op het ijs staan", zegt Otter.

"Er komt zoveel bij kijken voordat je een wereldkampioenschap wint. Je hebt echt het hele team nodig. En als coach probeer je die juiste setting optimaal te gebruiken." Na twaalf jaar staat niet langer Otter, maar Niels Kerstholt op het ijs al bondscoach van de Nederlandse shorttrackers. Otter heeft een sabbatical genomen, onduidelijk is nog in welke functie hij zal terugkeren bij de KNSB.

Kijk live mee

Jeroen Otter neemt het bij de prijs Coach van het Jaar op tegen Sarina Wiegman (die de Engelse voetbalvrouwen naar de Europese titel loodste) en Eelco Meenhorst (die Nederland bij de WK roeien naar elf medailles leidde).

Op woensdag 21 december worden in AFAS Live in Amsterdam de winnaars bekendgemaakt. Het Sportgala 2022 is vanaf 20.30 uur live te zien op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app. De presentatie is in handen van Dione de Graaff en Herman van der Zandt.

r1jn sportcoach

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie